Jeremy Clarkson leert het niet: na uitspraak over transgenders eisen ze nu al zijn ontslag bij Amazon

Gaat Amazon dezelfde haat-liefderelatie met Jeremy Clarkson tegemoet als de BBC? Nog voor zijn opvolger van Top Gear is uitgezonden, eisen mensen al zijn ontslag bij het bedrijf. Dit weekend deed hij immers opmerkelijke uitspraken over transgenders in The Sunday Times. Er loopt zelfs al een online petitie die Amazon-baas Jeff Bezos moet aanzetten tot actie.

De humor van Jeremy Clarkson blijft ook na zijn BBC-tijdperk voor ophef zorgen. Hij noemde het een “bevlieging” wanneer kinderen stellen dat ze van geslacht willen veranderen. “Het is wat kinderen doen: ze dromen het onmogelijke. Je hoeft dat niet serieus op te vatten. Je neemt ze niet mee naar een ziekenhuis wanneer ze 10 zijn en zegt niet: ‘Hé, hij wil een meisje zijn, dus zou je zijn lul even kunnen wegkappen?'”

Gedragscode

Sommige zullen zeggen dat dit Jeremy Clarkson op z’n best is, maar de homogemeenschap is geschokt. Ook al lijkt Jezza op het einde van zijn column wel voor wat nuancering te zorgen. Via Twitter ontstond een beweging tegen de presentator en zo loopt er een petitie om actie te vragen bij de CEO van Amazon, Jeff Bezos. Amazon stelt zelf in z’n gedragscode namelijk dat het bedrijf “gelijke kansen moet bieden binnen alle aspecten van werkgelegenheid” en dat ze “geen illegale discriminatie of laster van welke soort ook zullen tolerenen”. Voorlopig heeft het bedrijf nog niet gereageerd.

Jeff Bezos krijgt op die manier wel voor het eerst een staaltje te proeven van hoe zwaar het is om Clarkson als werknemer te hebben. Bij de BBC botste het voortdurend en er ontstonden zelfs diplomatieke rellen met landen als Mexico en Argentinië. Maar uiteindelijk bleven ze hun goudhaantje een hand boven het hoofd houden tot hij een producer een klap uitdeelde. De BBC ontsloeg Clarkson, en zijn Top Gear-collega’s Richard Hammond en James May besloten hem te volgen. Over enkele maanden start een nieuwe Top Gear op BBC, met Chris Evans, maar dat loopt niet van een leien dakje. De presentator zou niet tegelijk kunnen rijden en spreken, hij zou zelfs al overwegen te stoppen, klinkt het in de Britse roddelpers.

Dure vogel

Amazon zou liefst 250 miljoen dollar op tafel hebben gelegd voor het programma van Clarkson en co, dus de kans is groot dat ze zijn opmerking nog wel even door de vingers zullen zien. Tot nu toe zagen we hem al een paar keer optreden in een reclamespotje voor een product van Amazon, dus misschien kunnen ze Clarkson langs die weg subtiel zijn verontschuldigingen laten aanbieden. Afwachten of hij evenveel krediet krijgt als bij de BBC.

(Bron: Business Insider)
Meer
Lees meer...