Jessica Jones, dé serie die je gezelschap kan houden tijdens de terreurdreiging

Jessica Jones, dé serie die je gezelschap kan houden tijdens de terreurdreiging

Rond de hoofdstad verkeert alles en iedereen in hoogste staat van paraatheid en niemand weet goed waarom. Kinepolis Brussel blijft gesloten, net als de concertzalen in het Brusselse. We hadden een ticket voor Deerhunter in de Botanique, maar hebben na het annuleren van dat concert dan maar voor het beste alternatieve gezelschap gekozen: Jessica Jones, de nieuwste worp van Marvel en Netflix.

En dat was een goede keuze. Jessica Jones is na Daredevil de tweede reeks van Marvel en Netflix en Jessica overtreft Daredevil al op alle vlakken.

Posttraumatisch stresssyndroom

Het begint bij Jessica Jones zelf: ze is geen superheldin. Of beter gezegd: ze is er geen meer. Ze was een superheldin, heeft geprobeerd haar krachten te gebruiken om mensen te helpen, maar op dat vlak is ze gefaald in haar ambities en nu barst ze van het schuldgevoel.

Ze is nu privédetective geworden en probeert daarmee elke maand net genoeg geld te verdienen om haar huur te kunnen betalen en haar drankverbruik te bekostigen. Ze woont in een crappy appartementsgebouw met crappy buren en financiële overschot heeft ze niet: als ze vliegtickets wil bestellen, blijkt dat haar kredietkaart geblokkeerd is.

Jessica is een mysterieus personage, zeker in het begin van de reeks. Ze lijdt aan PTSD (posttraumatisch stresssyndroom), heeft last van nachtmerries en waanvoorstellingen, maar we weten niet door wie of wat die veroorzaakt zijn. Wat we wel weten, is dat ze ook gestopt is haar behandeling bij de therapeut en dat ze een muur om zich heen heeft gebouwd van sarcasme. Jessica duldt geen vrienden in haar leven en lijdt een eenzaam leven ter hunner bescherming, het lijden van de (voormalige) superheld.

Suspense, paranoia en mysterie

Het knappe aan Jessica Jones is de bijna volledige afwezigheid van actiescènes. Het is een serie geworden die drijft op suspense, paranoia en mysterie. Jessica Jones heeft een verleden met een zonderlinge figuur die zichzelf Kilgrave noemt, een rol van de voormalige Doctor David Tennant, en hij wil duidelijk hun verhaal oppikken waar het destijds blijven liggen is.

Zijn bijzondere ‘gave’ is dat hij gedachten van onschuldige mensen kan controleren, ze hen kan laten doen wat ze willen. Het doet denken aan de sekte die Kevin Bacon achter zich had in The Following. Dat maakt ook dat niemand nog onschuldig is en iedereen per definitie verdacht. En dan slaat ook de paranoia toe.

Jessica Jones is dan ook een stuk duisterder en troostelozer dan Daredevil, dat nog regelmatig karikaturaal uit de bus kwam en waarin het personage van Foggy voor enig vrij ademhalen moest zorgen. Zo’n duidelijke nar is er hier niet, al is de serie ook niet écht zwaar op de hand.

Is het die priemende blik?

De grote kracht van deze nieuwe serie is enerzijds de look van de stad New York zelf: New York is in Jessica Jones geen blitse en levendige stad waar iedereen naartoe wil en waar de energie bruist. Het is koud in New York, putje winter, en de stad wordt grijs en troosteloos afgebeeld. De flatgebouwen zijn oud en versleten en de beelden in daglicht zijn dan ook een stuk zeldzamer dan die bij nachte.

Tweede grote troef is hoofdrolspeelster Krysten Ritter. Fans van Breaking Bad – en wie is dat niet eigenlijk? – kunnen haar kennen als Jane uit de serie en net als voor haar rol daar is ze perfect gecast. Er is iets aan Ritters uitstraling dat haar sexy maakt, maar tegelijkertijd kijkt ze altijd alsof ze al gelééfd heeft, veel heeft meegemaakt; We kunnen er de vinger niet precies op leggen – is het die priemende blik? – maar het is die uitstraling die haar perfecte maakte voor de rol van Jane en het is diezelfde uitstraling die haar nu geknipt maakt voor de gedesillusioneerde superheldin Jessica Jones.

Netflix

Tweede van vier

Jessica Jones is de tweede door Netflix bij Marvel bestelde series. Ze volgt Daredevil op en zal gevolgd worden door Luke Cage enIron Fist, alvorens dat dat alles zal uitmonden in de miniserie Marvel’s The Defenders.

Gesponsorde artikelen