Jeugdfilmfestival J.E.F. komt er weer aan, dit zijn onze aanraders

Jeugdfilmfestival JEF komt er weer aan met vertoningen in cinema’s en op andere locaties over het hele land en een online aanbod. Vanaf 19 februari tot 3 maart biedt J.E.F. films aan die geschikt zijn voor de allerkleinsten tot de allergrootsten, want film is een liefde waar je niet vroeg genoeg mee kan beginnen. Het openingsweekend van het festival gaat door in Antwerpen, op 19 en 20 februari.

Brugge, Gent, Kortrijk, Roeselare, Leuven, Hamme en Antwerpen: dat zijn de steden waar we jeugdfilms kunnen gaan kijken in de komende dagen en weken. In Antwerpen kan je het J.E.F.-festival zelfs op meer dan twaalf verschillende locaties beleven. Onder andere Lumière Antwerpen, Cartoon’s, De Cinema, Cinema Rix (Deurne) en cc De Kern (Wilrijk) programmeren jeugdfilms en voor het eerst zal ook Kinepolis Antwerpen zijn deuren openzetten voor het festival, op drie momenten in de krokusvakantie. In Het Bos wordt het helemaal bijzonder, want daar speelt een speciale selectie films voor jongeren vanaf 16, gekozen door een jury van jongeren. De Oscargenomineerde Antony Nti zal er drie van zijn kortfilms toelichten in een artist talk.

Een gratis opblaasbare cinema zal door de Antwerpse wijken buiten het centrum reizen met een selectie aan kortfilms, in het Zuiderpershuis kan je naar een XL Medialab met installaties en games voor de hele familie en de peutercinema in het Zuiderpershuis is ideaal om de allerkleinsten hun eerste filmervaring te laten opdoen.

Onze aanraders

En dan zijn er natuurlijk nog de films zelf. Dit zijn alvast onze aanraders!

I Don’t Wanna Dance

Beginnen doen we graag met deze aangrijpende Nederlandse film die op het Nederlands Film Festival genomineerd werd voor een Gouden Kalf voor Beste Scenario en één voor Beste Hoofdrol. De zomer begint wanneer Joey en zijn kleine broertje na twee jaar bij hun oom en tante te hebben gewoond weer naar huis mogen van de jeugdrechter. Dat begint goed, tot de kinderen weer vaker aan hun lot worden overgelaten en hun moeder in haar oude gewoontes hervalt.

Het bijzondere aan deze prent is dat Yfendo Van Praag zijn eigen geschiedenis naspeelt, en dus weet wat het is om te moeten kiezen tussen de loyaliteit aan een zelfdestructieve moeder of een eigen toekomst. Op 26/2 komen hoofdrolspeler Van Praag en regisseur Flynn von Kleist ook zelf wat meer vertellen over het creatieproces van I Don’t Wanna Dance.

Vertoningen in Cinema Cartoon’s op 26/2, Lumière Brugge op 27/2, Sphinx Cinema op 28/2 en Budascoop op 03/03. Tickets zijn hier te verkrijgen.

Sisterhood

Het JEF-Festival biedt meteen ook een kans om in contact te komen met wereldcinema, want hoewel Sisterhood (Sestri) uit Macadonië, Kosovo en Montenegro komt, toch is de thematiek herkenbaar voor jongeren van waar dan ook. De beste vriendinnen Jana en Maya vinden immers dezelfde jongen leuk, maar wanneer ze wraak willen nemen op een klasgenote op sociale media omdat zij met dezelfde jongen aan de haal gaat, loopt het helemaal uit de hand.

Vertoningen in Cinema Cartoon’s (28/2) en Lumière Brugge (01/03). Tickets zijn hier te koop.

Do Not Hesitate

Dat jeugdfilms niet enkel voor de jeugd bedoeld zijn, bewijst Do Not Hesitate. Deze film was de Nederlandse Oscarinzending van dit jaar en vertelt het verhaal van drie jonge soldaten die tijdens een vredesmissie in het Midden-Oosten de 14-jarige jongen Khali ontmoeten. Na een opeenstapeling van gebeurtenissen kunnen de drie soldaten niet meer anders dan hun leven in de handen van de jongeman te leggen, ze kunnen niet anders dan hem volgen in vijandig gebied. Maar is Khali wel te vertrouwen?

Vertoningen in Cinema Cartoon’s op 01/03 en Lumière Bugge op 02/03. Tickets zijn hier te vinden.

La Mif

https://www.youtube.com/watch?v=bY4eWnVj0g0

Nog een hele mooie en reeds veelvuldig bekroonde film is La Mif, een aangrijpende en tedere film over de gevoeligheden van de jeugdzorg, maar toont ook hoe belangrijk de gedwongen ‘familie’band kan zijn tussen een groep tienermeisjes die er alleen voor staan en maatschappelijk werkers die hun best doen om de meiden weer een toekomst te geven.

Vertoningen in Cinema Cartoon’s op 02/03 en Lumière Brugge op 04/03. Tickets zijn hier te vinden.

Cryptozoo

Deze film van de Amerikaanse striptekenaar en animator Dash Shaw is de openingsfilm van het 16+-programma op 2 maart. Deze film neemt ons mee naar het Californië van 1970, een tijd waarin de jeugd vooral bezig is met het protesteren tegen de oorlog in Vietnam en het strijden voor hun eigen seksuele vrijheid. Maar dierenarts Lauren Gray voert een heel ander soort strijd: ze spoort magische wezens op, redt ze van misbruik en biedt ze onderdak in haar Cryptozoo. Het leger werkt haar echter tegen als zij besluiten de grootste cryptide van allemaal in handen te krijgen: de droomverslindende chimaera Baku. Het wordt hun missie om zijn macht te benutten en de dromen van de ontluikende tegencultuur te vernietigen.

Vertoning op 2 maart in Het Bos. Tickets zijn hier te verkrijgen.

Ninjababy

Deze Noorse film won de Audience Award op SXSW, werd bekroond in de 14+-categorie op het filmfestival van Berlijn als Beste Film en won de prijs voor beste European Comedy op de European Film Awards. Wat betreft de referenties kan het dus al niet meer stuk voor Ninjababy, een film over de jonge Rakel die andere plannen heeft met haar leven dan een jonge moeder te worden. Wanneer ze zwanger blijkt te zijn, moet ze nadenken over wat ze nu eigenlijk met haar leven wil.

Vertoning op 4 maart in Het Bos. Tickets zijn hier te verkrijgen.

Meer
Lees meer...