Left Right
scrollTop top

Amper coronabesmettingen bij jeugdactiviteiten en -kampen in juli: geen strengere regels voor augustus


Jeugdwerking weinig coronabesmettingen kampen geen strengere regels augustus
© EPA

In juli werd er bij amper 24 jeugdactiviteiten coronabesmettingen vastgesteld. Het gaat om onder andere kampen, jeugdvakanties en speelpleinwerkingen. Uiteindelijk werden er 33 activiteiten afgelast, waaronder enkele preventief. Dat maakt Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) bekend. Het gaat om minder dan 0,2 procent van de zowat 13.000 jeugdactiviteiten.

In juli hebben Vlaamse jongerenorganisaties 13.000 kamp- of speelpleinwerkingen, jeugdvakanties of andere activiteiten gehouden. Slechts bij 24 van die jeugdactiviteiten werden er coronabesmettingen vastgesteld. Dat is minder dan 0,2 procent. In drie kwart van de gevallen ging het om slechts één besmetting. “Zeer uitzonderlijk waren er meerdere besmettingen binnen de bubbels”, zegt Dalle in op Radio 1. “In een enkel geval was er sprake van 27 besmettingen.”

Dalle is tevreden van de jeugdwerkzomer en zegt dat de uitgewerkte protocollen binnen de jeugdsector hun nut bewezen hebben. Hij bedankt ook de meer dan 95.000 mensen van leiding, animatoren, en andere vrijwilligers. “Dit schept het nodige vertrouwen voor de kampen en activiteiten in augustus”, zegt de minister.

(Besparingen bij woonzorgcentra gaan door terwijl aantal coronabesmettingen blijft stijgen.)

Bubbels en noodprocedure

chirojeugd vlaanderen

De Vlaamse regering legde voor jeugdactiviteiten strikte regels op. Zo mochten de activiteiten enkel plaatsvinden in bubbels van maximaal 50 personen, inclusief leiding.

Heel wat kampen bestonden dan ook uit meerdere bubbels. Die moesten zich dan onderling aan de afstandsregels houden.

Ook is er meer aandacht voor hygiëne, mogen de jongeren geen symptomen van een coronabesmetting vertonen en werd er een strikte noodprocedure uitgetekend.

(Antwerpen introduceert corona-testdorp met drive-in om druk op medische sector te verlagen.)

Geen gewijzigde jeugdwerkregels

De Nationale Veiligheidsraad heeft de coronamaatregelen weer een stuk strenger gemaakt, maar voor de jeugdwerking veranderen de regels niet. Dalle wijst erop dat de jongeren en vrijwilligers deze activiteiten erg verantwoordelijk organiseren. “Zowel vanuit de politiek als de experten is het vertrouwen er dat ook in augustus alles veilig kan worden georganiseerd”, stelt Dalle.

Het blijft wel belangrijk om de regels zeer goed op te volgen, vooral in de provincie Antwerpen. Activiteiten in Antwerpen moeten eerst overlegd worden met de lokale autoriteiten.

“We willen absoluut vermijden dat kampen onnodig worden geannuleerd. Een goede communicatie en het strikt naleven van de voorschriften moeten dit verhinderen”, stelt Dalle.

(Bill Gates zegt dat de meeste coronatests ‘complete verspilling’ zijn omdat resultaten te traag terugkomen.)   


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.478.447
 • Aantal
  doden
  1.159.319
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810