Jimmy Page veroordeelt AI Copyright wet van de Britse regering


In het kort

  • Het voorgestelde auteursrechtplan voor AI van de Britse regering geeft AI-platforms toegang tot auteursrechtelijk beschermd materiaal zonder licenties.
  • Jimmy Page stelt dat het voor artiesten niet realistisch is om van dit systeem af te zien en dat het een façade is die AI-bedrijven vrij spel geeft om creativiteit uit te buiten.
  • Als men dit toestaat, dan zou AI menselijke creativiteit kunnen coöpteren en zou originaliteit verloren gaan.

De legendarische gitarist Jimmy Page houdt zijn kritiek op het voorgestelde auteursrechtenplan voor AI van de Britse regering niet in. Hij heeft op Instagram hartstochtelijk zijn mening gegeven over een beleid dat AI-platforms de mogelijkheid zou geven om auteursrechtelijk beschermd materiaal te gebruiken voor training zonder dat daar licenties voor nodig zijn. Dat schrijft Vice.

Page stelde zijn eigen reis als muzikant, die hij door jaren van toegewijde oefening en ervaring verfijnde, tegenover het pad dat algoritmen en datasets voorstellen. In dit verband uitte hij zijn frustratie. De Data (Use and Access) wet van de Britse regering zou AI-bedrijven in staat stellen om bestaande en toekomstige werken zonder toestemming of betaling als trainingsgegevens te gebruiken.

Opt-out systeem

Het “opt-out” systeem dat door de overheid wordt voorgesteld is volgens Page onpraktisch en ineffectief. Hij benadrukte dat het voor artiesten niet realistisch is om van dit systeem af te zien, en noemde het een façade die AI-bedrijven vrij spel geeft om creativiteit uit te buiten. Page benadrukte de noodzaak van wetgeving die ervoor zorgt dat AI niet van menselijke creativiteit kan profiteren zonder uitdrukkelijke toestemming en eerlijke compensatie.

Zijn woorden schetsen een grimmig beeld van de mogelijke gevolgen: “Muziek is geen product van gegevens,” schreef hij, “Het is een evocatie, een tarting van de logica, een botsing van tijd en plaats en ziel. Als we toestaan dat AI het hart van de menselijke creativiteit overneemt, luiden we geen gedurfd nieuw tijdperk in. In plaats daarvan tekenen we het doodvonnis van de originaliteit zelf.”

Oproep tot actie

Page sloot zijn bericht af met een oproep tot actie, waarbij hij zijn volgers aanspoorde om te kiezen: “Laten we de machines het podium overnemen, of vechten we voor de onvervangbare magie van het menselijk kunstenaarschap?”

Meer
Lees meer...