Left Right
scrollTop top

Regisseur Jiri Menzel gestorven op 82-jarige leeftijd


Actrice Julia Jentsch (links), regisseur Jiri Menzel (midden) en actrice Zuzana Fialova (rechts)
© Actrice Julia Jentsch (links), regisseur Jiri Menzel (midden) en actrice Zuzana Fialova (rechts) – EPA/Gero Breloer

De Tsjechische regisseur en acteur Jiri Menzel is zaterdag overleden aan een longziekte. Dat liet zijn vrouw weten op Facebook en Instagram. Menzel werd 82 jaar. Menzel won met zijn film Closely Watched Trains de Acadamy Award voor beste anderstalige film.

Hier werd hij ook internationaal bekend. Zijn film Larks on a String werd verboden door de Tsjechische regering. Maar toen hij na de val van het communistische regime werd uitgebracht, won hij de Golden Bear op het Berlijns internationaal filmfestival.

“Elke dag was buitengewoon”

“Onze meest geliefde Jirka, de dapperste onder de dapperen, gisteren, in ons huis en in onze liefdevolle armen, verliet je lichaam dit aardse leven”, schreef zijn vrouw, Olga Menzelova, op Instagram. “Het was onze grootste eer en voorrecht dat we bij jou konden zijn op jouw laatste pelgrimstocht naar de eeuwigheid. Jouw liefde voor mij en voor onze meisjes was het soort liefde dat nooit voorwaarden stelt.”

“Liefste Jirka, ik dank je voor elke dag die ik met je kon doorbrengen. Elke dag was buitengewoon. Ik ben je ook dankbaar voor de afgelopen drie jaar, hoe hard ze ook waren. Je bleef me altijd helpen met je moed, met je eetlust en je wil om te leven, en met je humor. Ik wens je ‘een mooie kleine wolk’ zoals je vaak zei … De dood kan niets beëindigen. Ik denk dat we elkaar weer zullen ontmoeten, op wat voor manier dan ook. Het moet gewoon zo zijn, want ik voel dat het niet anders kan. Ik streel je. We houden van je, vanuit de grond van ons hart, en voor altijd. Jouw meisjes. Olinka, Anička en Evička”


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…