JK Rowling brengt tweede boek uit onder pseudoniem

JK Rowling brengt tweede boek uit onder pseudoniem

Er komt een tweede boek van de vorig jaar nog onbekende schrijver Robert Galbraith. Galbraith is eigenlijk een pseudoniem van Harry Potter-auteur JK Rowling, maar blijkbaar blijft ze nu met haar nieuwe naam schrijven.

The Cuckoo’s Calling, het eerste boek van auteur Robert Galbraith, lag vorig jaar al enkele maanden in de winkelrekken met erg goede kritiek van recensenten. Een verkoopsucces was het echter niet. Op de dag dat The Sunday Times publiceerde wie Galbraith echt was, had het boek amper 8.500 exemplaren verkocht. Vanaf de dag van het perslek schoot het boek naar de eerste plaats van de verkooplijstjes, waardoor de nieuwste Dan Brown tevreden moest zijn met de tweede plaats.

Rowling vertelde iedereen dat ze het beu was om kaskrakers te verkopen enkel en alleen voor de naam op de cover. Ze hoopte dat het boek enkel beoordeeld zou worden op de tekst en het verhaal, en niet op de persoon die het geschreven heeft. Ondanks de magere verkoopcijfers is haar dat wel gelukt, aangezien The Cuckoo’s Calling geweldige recensies kreeg. Op de website van Robert Galbraith schrijft Rowling nu dat ze hoopte “het pseudoniem langer geheim te kunnen houden, aangezien het een geweldige ervaring was”. Omdat ze houdt van het nieuwe te ontdekken genre, blijft ze nu onder de naam Robert Galbraith boeken uitbrengen in de Cormoran Strike-serie.

Rowling is niet de eerste topschrijver die een pseudoniem aanneemt.

Stephen King

Zelfs de koning van het horrorgenre bedacht een tweede naam om onder te schrijven. Sinds 1977 publiceerde hij in totaal zeven titels onder de naam Richard Bachmann. Op zijn website legt hij uit waarom: “Ik besloot een tweede naam te verzinnen, omdat in het begin van mijn carrière de idee leefde dat het publiek maar één boek per jaar zou accepteren. Meer kon je niet op een goede manier schrijven.” Naar eigen zeggen bedacht hij het pseudoniem snel toen hij met zijn uitgever aan de telefoon hing. Er lag namelijk een boek van Richard Stark op zijn bureau, en op de radio speelde net een nummer van Bachman Turner Overdrive. Pas in 1985 ontdekte de werknemer van een boekenwinkel wel heel duidelijke gelijkenissen tussen beide auteurs. Stephen King bevestigde dit even later.

Brontë-zussen

Hedendaagse auteurs gebruiken pseudoniemen omdat ze dat willen. De Brontë-zussen hadden geen andere keuze: in de 19de eeuw was het in Engeland namelijk niet toegelaten voor vrouwen om boeken te publiceren, en dus kozen de drie schrijvende zusjes voor mannelijke pseudoniemen. Charlotte, Emily en Anne werden Currer, Ellis en Acton Bell. Hun eerste werk was niet al te populair, maar ook hun grootste werken werden onder de pseudoniemen bekend: Jane Eyre van Charlotte, en Wuthering Heights van Emily. Toen de zussen in 1848 naar Londen reisden om hun uitgever te ontmoeten, kwam hun geheimpje aan het licht.

getty images

Nora Roberts

Nora Roberts was al jarenlang een succesvol schrijfster voor ze boeken begon uit te brengen als J.D. Robb. Net zoals Rowling, schrijft Roberts op haar website dat het pseudoniem voor een nieuwe uitdaging zorgde. Dankzij die nieuwe naam kon ze zonder al te veel stress nieuwe genres ontdekken, zonder constant de druk te voelen om te moeten verkopen. Pas na twaalf boeken vertelde Roberts zelf aan de pers dat zij achter het pseudoniem zit, maar ze blijft wel nog boeken onder die tweede naam publiceren.

getty images

Gesponsorde artikelen