Poolse MMA-vechtster onherkenbaar na topgevecht en het had haar veel erger kunnen vergaan

MMA-vechter Joanna Jedrzejczyk was er zwaar aan toe na gevecht tegen titelverdedigster Zhang Weili
Twitter, wikimedia

MMA, in andere tijden bij ons gekend als kooivechten, is geen ongevaarlijke sport. Dat ondervond de Poolse Joanna Jedrzejczyk afgelopen weekend aan den lijve tijdens haar gevecht tegen de Chinese Zhang Weili. Jedrzejczyk liep een zware bloeduitstorting op en was daardoor bijna onherkenbaar. Ze bleef dapper doorvechten, maar verloor uiteindelijk de strijd en dat was niet zonder risico’s.

Jedrzejczyk en Weili stapten afgelopen weekend samen in de kooi in Las Vegas, naar aanleiding van het UFC 248-event. Dat meldt onder meer de Amerikaanse krant New York Post. Weili was titelverdediger in de strogewichtklasse (tot 52,16 kilogram). Jedrzejczyk kon niet winnen, maar dat leidde je wellicht al af uit de foto’s van de vrouw na de wedstrijd.

Zware bloeduitstorting

Jedrzejczyk kreeg heel wat rake klappen op haar hoofd en moest na het duel afgevoerd worden naar het ziekenhuis. Ze liep meer bepaald een subduraal hematoom op. Dat is een bloeding tussen twee van de drie hersenvliezen rond het brein doordat een bloedvat gesprongen is. Meestal loop je zoiets op door een ernstig hersenletsel, maar bij de Poolse vechtster ging het dus om een slag of trap.

Bij Jedrzejczyk was het meer dan duidelijk dat het bloed zich onder het harde hersenvlies verzamelde. Dat kan voor levensbedreigende situaties zorgen, omdat het plots heel veel druk zet op de hersenen. 

Ziekenhuis verlaten

Ondertussen heeft Jedrzejczyk het ziekenhuis verlaten, dat laat haar team weten. Ze zou niet met blijvende letsels zitten, maar draagt voorlopig toch een zonnebril en hoofdbedekking.

Toch mag ze van geluk spreken, want het komt vaak voor dat mensen met zo’n hematoom het bewustzijn verliezen of zelfs sterven of (gedeeltelijk) verlamd raken. Andere veel voorkomende gevolgen zijn zware hoofdpijn, een verzwakking aan één zijde van het lichaam, beroertes en moeilijk kunnen spreken of kijken.

Dikwijls moeten patiënten onmiddelijk geopereerd worden om het bloed af te voeren en zo de hersenen te verlossen van de immense druk. In zeldzame gevallen wordt het bloed bloed vanzelf weer door het lichaam opgenomen, maar dat kan maanden duren. Jedrzejczyk moest dus het eerste scenario ondergaan.

Het komt niet zelden voor dat MMA-vechters totaal geradbraakt zijn na een wedstrijd. Dana White, de baas van de MMA-organisatie, was zich dan ook niet bewust van de ernst van de situatie. “Hett was een pittige wedstrijd om te bekijken”, zei hij achteraf. “Misschien was dit wel het beste gevecht dat ik ooit zag bij de vrouwen.”

Tegenslag na tegenslag

Ondanks haar verlies is Jedrzejczyk een grote vis in de MMA-wereld. Van maart 2015 tot november 2017 was ze de kampioen bij de strogewichten in de MMA. Ze won in die periode 14 wedstrijden, maar in 2017 ging het mis en verloor ze een wedstrijd in Madison Square Garden in New York. Daarna moest ze nog drie keer het onderspit delven, waaronder afgelopen weekend.

Ook naast het vechten verging het Jędrzejczyk de jongste tijd niet al te goed. Ze maakte wereldkundig dat haar verloofde haar bedroog én dat haar manager verkeerd omging met haar prijzengeld.

Gesponsorde artikelen