Joe Biden stelt ambitieus energieplan van 2 miljard dollar voor

Joe Biden
(EPA)

Presidentskandidaat Joe Biden belooft om massaal te investeren in hernieuwbare energie als hij president zou worden. Op die manier wil de Democraat miljoenen banen creëren in de VS om in vijftien jaar tijd de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen.

“We gaan historische investeringen doen”, zegt Biden, die zich wil profileren als de voorvechter van de strijd tegen de klimaatopwarming. Joe Biden, die zo goed als zeker de Democratische presidentskandidaat wordt bij de verkiezingen van 3 november, wil breken met het energie- en klimaatbeleid van huidig president Donald Trump.

Het plan van Biden voorziet in 2 miljard dollar (1,7 miljard euro) aan investeringen op vier jaar tijd. Met het ambitieuze voorstel reikt Biden de hand naar de linkse vleugel van zijn partij. Vorige week raakte al bekend dat verschillende taskforces die samengesteld werden door Biden en de linkse ex-presidentskandidaat Bernie Sanders, een ontwerp voor een progressief beleid op tafel hadden gelegd.

Overgang naar elektrische wagens

“Als Donald Trump denkt aan klimaatverandering dan denkt hij enkel aan een verzinsel (een hoax, red.). Als ik denk aan klimaatverandering, dan denk ik aan jobs. De Amerikanen gaan aan het werk kunnen door goedbetaalde banen”, zei Biden tijdens een toespraak in Delaware.

Het plan bestaat onder meer uit een programma voor de bouw van energiezuinige woningen, stimulansen voor de aankoop van elektrische wagens die in de VS gebouwd zijn en de overgang naar elektrische voertuigen van het wagenpark van de overheid.

Jobs creëren

“Deze investeringen zijn een win-win voor het land: we creëren jobs, verlagen de energiekosten en beschermen ons klimaat”, zei de 77-jarige Democraat. Tegen 2035 wil Biden een schone elektriciteitsproductie op poten zetten.

Trump besloot in 2017 om zich terug te trekken uit het klimaatakkoord van Parijs. Ook die beslissing wil Biden ongedaan maken. Hij belooft om de VS opnieuw te laten opnemen in het klimaatakkoord. “Klimaatverandering is een uitdaging die onze Amerikaanse toekomst zal bepalen”, verkondigt Biden.

Gesponsorde artikelen