Amerikaanse legende Joey Chestnut wint voor de 16de keer het wereldkampioenschap hotdogs eten

De beste eter ter wereld, Joey Chestnut (39), heeft opnieuw de bekende jaarlijkse Nathan’s Hot Dog Eating Contest gewonnen. De levende legende at op amper tien minuten tijd maar liefst 62 hotdogs. Het is al zijn zestiende overwinning op het officieuze wereldkampioenschap. Bij de vrouwen won Miki Sudo met 39,5 hotdogs, goed voor haar negende overwinning.

De Amerikaanse nationale feestdag op 4 juli heeft heel wat tradities. Naast onder andere veel vuurwerk hoort daarbij ook de jaarlijkse Nathan’s Hot Dog Eating Contest, de bekendste eetwedstrijd ter wereld. Op die wedstrijd moeten deelnemers op 10 minuten tijd zoveel mogelijk hotdogs met broodje en worst opeten zonder over te geven.

De Nathan’s Hot Dog Eating Contest is sinds deze eeuw uitgegroeid tot een gigantisch succes. De wedstrijd op Coney Island, New York lokte jaarlijks tienduizenden toeschouwers. Die moesten dit jaar wel meer doorstaan dan anders. New York kreeg namelijk af te rekenen met een gigantische storm die zelfs even de wedstrijd in het gedrang leek te brengen. Na een vertraging van twee uur konden de mannen uiteindelijk toch beginnen eten.

Joey Chestnut

Vijftienvoudig winnaar en wereldrecordhouder, met 78 hotdogs, Joey Chestnut begon aan de Nathan’s Hot Dog Eating Contest als torenhoog topfavoriet. De vraag was vooraf niet of, maar eerder met hoeveel hotdogs Joey Chestnut de wedstrijd zou winnen. De 39-jarige Amerikaan werd dan ook als een ware volksheld onthaald door het aanwezige publiek.

Chestnut zou uiteindelijk ook zijn favorietenrol waarmaken, al deed hij dat dit jaar minder overtuigend dan hij zelf had gewild. Met 62 hotdogs bleef de Amerikaan namelijk ver onder zijn wereldrecord. Het was zelfs het slechte resultaat van Joey Chestnut sinds 2015, toen hij zijn enige nederlaag sinds 2007 meemaakte. Toch was het wel nog steeds ruim beter dan de nummer twee Geoffrey Esper (49 hotdogs) en nummer drie James Webb (47 hotdogs).

Miki Sudo

Vlak voor de stormonderbreking hadden de vrouwen al hun kampioenschap afgewerkt. Ook daar was er een torenhoge favoriete. Miki Sudo won acht van de negen laatste edities. Enkel in 2021 moest ze de overwinning laten schieten omdat ze door een zwangerschap niet deelnam. Met 48,5 hotdogs heeft zij het wereldrecord voor vrouwen op haar naam staan.

Miki Sudo sloeg ook dit jaar opnieuw toe, maar ook zij bleef enigszins onder de verwachtingen met 39,5 hotdogs. “Het spijt me”, zei ze na afloop tegen haar fans. De derde plaats bij de vrouwen was voor Michelle Lesco, de winnares van 2021, met 24 hotdogs. Op de tweede plaats eindigde de verrassende Japanse YouTubester Mayoi Ebihara met 33,5 hotdogs. Het was voor Ebihara nog maar haar eerste deelname.

Meer
Lees meer...