John Legend gaat akkoord met Diddy: “Bijna onmogelijk voor zwarte artiesten om te winnen op de Grammy’s”

De strijd tegen racisme woedt volop, en zeker in de Verenigde Staten. Heel wat bekende mensen hebben ondertussen hun duit in het zakje gedaan. De volgende in ’t rijtje is John Legend, die duidelijk maakte dat zwarte muzikanten veel te weinig vertegenwoordigd zijn bij belangrijke awards.

Sinds de dood van George Floyd eind mei, is de discussie over politiegeweld tegenover zwarten en racisme in het algemeen over de hele wereld weer serieus opgelaaid. Floyd kwam namelijk om het leven doordat één van de agenten die hem arresteerde, 8 minuten en 46 seconden met z’n knie op de nek van de 46-jarige zwarte man bleef zitten, waardoor die te lang geen lucht meer kreeg.

“Da’s gestoord”

In theorie heeft iedereen in de Verenigde Staten dezelfde rechten, maar in de praktijk is dat helemaal niet het geval. Ook in de muziekindustrie voelen zwarte artiesten zich vaak minder goed of minder belangrijk dan hun blanke collega’s. En da’s ook op de Grammy Awards te merken, volgens muzikant en Sexiest Man Alive John Legend.

“Het is bijna onmogelijk om als zwarte artiest Album of the Year te winnen”, vertelde hij tijdens een interview met Entertainment Weekly. “Hoeveel jaar is Beyoncé al vernederd? Kanye (West, die ondertussen presidentskandidaat-af is, red.) heeft ook nog nooit gewonnen. Da’s gestoord.”

“We moeten iets doen”

“We moeten iets doen”, benadrukt John Legend nog. “Want da’s een heel triest rapport.” Daarmee heeft hij het over de 12 albums van zwarte artiesten die de laatste 64 Grammy-uitreikingen de belangrijkste prijs van de avond hebben gewonnen, de award voor het Album van het Jaar.

De laatste keer dat een album van een zwarte artiest die award won, was in 2008. Toen mocht jazzmuzikant Herbie Hancock het podium op om het beeldje voor z’n album ‘River: The Joni Letters’ op te halen.

Meer
Lees meer...