John McCain overleden: felle criticus van Trump en Amerikaanse oorlogsheld

John McCain overleden: felle criticus van Trump en Amerikaanse oorlogsheld

John McCain, de invloedrijke Amerikaanse Republikein en ex-presidentskandidaat, is gestorven in het bijzijn van zijn familie aan de gevolgen van een agressieve hersentumor. McCain was een felle criticus van de huidige president Donald Trump en is een oorlogsheld in de Verenigde Staten. McCain was getrouwd en had zeven kinderen.

Senator John McCain is gestorven aan de gevolgen van een hersentumor. Zijn familie liet de behandeling tegen de ziekte stopzetten.

Hij werd ‘maverick’ gold genoemd en zat sinds 1987 in de Senaat. Hij stond erom bekend niet altijd de partijlijn van de Republikeinen te volgen en af en toe publiekelijk een totaal andere mening te verkondigen. Hij was een erg belangrijk man in het Congres en ook veel Democraten hadden respect voor hem. In 2008 kwam hij op als presidentskandidaat voor de Republikeinse partij, maar hij verloor de race van de Democraat Barack Obama.

Kritisch voor Trump

McCain had veel kritiek op Donald Trump. Na zijn persconferentie met de Russische president Vladimir Poetin midden juli noemde hij de huidige president “incompetent”.

Zelfs de jongste tijd, toen al bekend was dat McCain ernstig ziek was, sprak Trump zeer negatief over McCain, zonder zijn naam te noemen. Het afgelopen jaar was Trump publiekelijk nog erg kwaad op McCain omdat die tegen een wetsontwerp heeft gestemd om de gezondheidszorg Obamacare deels af te schaffen.

Vietnamoorlog

Tijdens de verkiezingscampagne van 2016 was Trump erg hard voor McCain. Hij zei dat McCain geen oorlogsheld is, omdat hij tijdens de Vietnam-oorlog gevangengenomen was: “Ik hou van mensen die niet gevangen zijn genomen.”

McCain was destijds piloot van de US Navy. Hij werd in Vietnam gevangengenomen en gefolterd door de Vietcong.

In zijn latere politieke loopbaan was hij altijd tegen foltering en was hij een voorstander om de gevangenis in Guantanamo te sluiten.

Obama brengt eerbetoon

Ex-president Barack Obama zegt dat zijn ex-concurrent McCain burgerschap zag als “patriottistische plicht”. Hoewel hij het in 2008 tegen McCain opnam, zegt Obama nu dat hij en McCain de Verenigde Staten zagen als “een plaats waar alles mogelijk is en op burgerschap als onze patriottistische plicht om ervoor te zorgen dat dat voor altijd zo blijft”.

“We waren deel van verschillende generaties”, zegt hij nog. “Hadden compleet verschillende achtergronden, en beconcurreerden elkaar op het hoogste politieke niveau. Maar we deelden, naast al onze verschillen, een trouw aan iets hoger, de idealen waarvoor generaties Amerikanen en migranten hebben gevochten, gemarcheerd en opofferingen hebben gebracht.”

Obama en zijn vrouw Michelle bieden hun “meest oprechte condoleances” aan aan de familie-McCain: “Weinigen onder ons zijn getest zoals John, of zijn gevraagd om moed te tonen zoals hem. Maar ieder van ons kan ernaar streven om het hogere belang boven het onze te stellen.”

Gesponsorde artikelen