John Oliver maakt hilarische “promofilm” om auto’s te verkopen (want financiële waanzin bij leningen is terug in de VS)

John Oliver maakt hilarische “promofilm” om auto’s te verkopen (want financiële waanzin bij leningen is terug in de VS)

Totaal niet kredietwaardig zijn, waarschijnlijk nooit de lening voor je auto kunnen terugbetalen en toch zonder problemen krediet én een wagen krijgen? Geen enkel probleem in de VS. John Oliver, de komiek die geen enkel moeilijk maatschappelijk onderwerp uit de weg gaat, legt het probleem met een hilarisch filmpje haarfijn uit: we zijn terug in het tijdperk van voor de crash van 2008, toen zotte leningen voor huizen de zeepbel deden ontploffen.

Ooit gehoord van ‘subprime loans’? Wel, dat is een mooie naam die Wall Street geeft aan leningen die mensen eigenlijk niet mogen krijgen, want ze kunnen die toch niet terugbetalen. Maar met dat soort leningen valt héél veel geld te verdienen, zeker als ze herverpakt worden in andere financiële producten en met veel winst aan anderen doorverkocht worden.

Voor de crash van 2008 financierden een pak Amerikanen aankopen van huizen met dat soort leningen, terwijl ze die leningen eigenlijk helemaal niet konden terugbetalen. Het gevolg was uiteindelijk een gigantische zeepbel die uiteen spatte.

Met de autoleningen zal het deze keer niet zo’n vaart lopen: het gaat om minder grote bedragen. Maar toch, er is iets heel rot aan de hand in die sector van autoverkoop. Bekijk het filmpje en je snapt het meteen.

Gesponsorde artikelen