Johnny Thijs oogst luid applaus op ‘Manager van het jaar’

Johnny Thijs oogst luid applaus op ‘Manager van het jaar’

Eerste minister Elio Di Rupo moest toch een beetje op zijn lip bijten bij de ‘manager van het jaar’-verkiezing. Ex-postbaas Johnny Thijs won wel niet, maar hij oogstte luid applaus met een dodelijk zinnetje: “Afspraken moeten worden nageleefd”.

De zaal moest behoorlijk lachen, net voor de uitreiking van de prijs ‘Manager van het jaar’. “Premier, u hebt post”, grapte Trends hoofdredacteur Daan Killemaes, toen hij de premier de enveloppe met de winnaar erin overhandigde. Net tevoren had Thijs van de zaal luid applaus geoogst, toen hij, net als de andere tien genomineerden, zijn slagzin mocht verkondigden in een promofilmpje. “Mensen moeten beseffen dat als een afspraak gemaakt is, die moet worden nageleefd”, zei Thijs, terwijl hij strak in de lens keek. Het applaus rolde letterlijk van in de zaal naar beneden, tot op de eerste rij waar de premier zat, geflankeerd door zijn kabinetschef Yasmine Kherbache. Liberale vicepremier Alexander De Croo, een stoel verderop, bracht zijn hand voor zijn gezicht, en lachte pijnlijk.

De ‘Manager van het jaar’ is een organisatie van het zakenblad Trends en Kanaal Z, traditioneel in de Eeuwenfeestpaleizen op de Heysel. Het is dé plek waarop industriëlen en ondernemers elkaar elk jaar in januari de hand schudden.

Genomineerden waren onder meer Johnny Thijs (Bpost), Alain Bernard (DEME), Françoise Chombar (Melexis), Jan Pieter De Nul (De Nul Group) en Ronnie Leten (CEO Atlas Copco), Die laatste won overigens. Verdiend vonden velen, al ging Thijs achteraf gretig over de tongen.

In de ochtend op de kern nog had de regering het conflict tussen de coalitiepartners zachtjes toegedekt. De liberalen wilden voor de vergadering van de kern nog even de puntjes op de i zetten. Vicepremier De Croo stelde op de stoep voor de Zestien nog eens dat Johnny Thijs uitdrukkelijk had gesproken over “woordbreuk”, in zijn conflict met Jean-Pascal Labille (PS). “De minister moet duidelijkheid geven over wat er gebeurd is”, zei De Croo.

Beginpunt van de ruzie is het beperken van de salarissen voor de CEO’s van overheidsbedrijven. PS-minister Jean-Pascal Labille legde de lat daarvoor op 650.000 euro. Maar hij kreeg meteen ook marge van de regering om met Johnny Thijs aan boord te houden, die had tot dan immers een loon van 1,1 miljoen euro. Dat mislukte, met de fameuze uitspraak van Thijs over “woordbreuk” als gevolg.

Op de vergadering van de kern gaf Labille uitleg, en vervolgens wilde niemand nog veel kwijt. Handig was dat meteen kon worden beslist over de nieuwe Belgacom-baas, Dominique Leroy. Dat haalde heel wat zuurstof uit het Thijs-debacle.

Maar ‘s avonds moest Di Rupo in de Eeuwfeestpaleizen dan toch opnieuw de confrontatie met Thijs aan, zij het via een video-boodschap. Dat de socialistische premier een moeilijke relatie heeft met ondernemend België – Luc Bertrand noemde de regering twee jaar geleden ‘Marxistisch’ – is een eufemisme. In kringen van Voka, dominant in Vlaamse ondernemersmiddens, is er erg veel sympathie voor de analyse die ook bij N-VA gemaakt wordt: de Waalse socialisten hinderen de economische heropleving in alles. Alleen al daarom is meer regionale autonomie een must, zo concluderen velen.

Thijs werd daarbij een symbooldossier. Veel ondernemers zien er het cliché in van een goed presterende (Vlaamse) zakenman, die in plaats van beloond gestraft wordt door een dogmatisch (extreem-)links regeringsbeleid. Dat die overheid zich bovendien permanent ‘onbetrouwbaar’ opstelt – de term ‘woordbreuk’ valt opnieuw – is van hetzelfde laken een pak, zo viel te horen.

Di Rupo probeerde zich verzoenend op te stellen in zijn speech. “Twee jaar geleden kwam ik hier vertellen dat we met ons land op een kruispunt stonden. Nu, twee jaar later, blijkt dat we met onze regering de juiste weg zijn ingeslagen. Met haar werk heeft de regering sociale rust gecreëerd. De geloofwaardigheid en het vertrouwen zijn terug”, stelde de premier.  

Gesponsorde artikelen