Jon Jones herovert z’n UFC-titel en daagt meteen eeuwige rivaal Daniel Cormier uit

Jon Jones herovert z’n UFC-titel en daagt meteen eeuwige rivaal Daniel Cormier uit

Jon ‘Bones’ Jones heeft tijdens UFC 232 zijn titel bij de light heavyweights heroverd. Hij versloeg op dominante wijze Alexander Gustafsson en mocht opnieuw de light heayweight-riem omgespen, die tot vrijdag nog om het middel van z’n eeuwige rivaal Daniel Cormier hing. Jones haalde meteen na z’n overwinning dan ook uit naar Cormier: “Toon aan de fans dat je de ‘champ champ’ bent. Ik ben hier, kom je titel terugnemen.”

Het had heel wat voeten in de aarde, de terugkeer van Jon ‘Bones’ Jones. Jones, die zowel voor UFC 200 als na UFC 214 tegen de dopinglamp liep, werd niet gecleared door de Nevada Athletic Commission. Volgens de commissie waren er nog te veel vragen rondom z’n recentste drugtests. De UFC, dat zijn main-event niet in het water wou zien vallen, verschoof het hele event dan maar naar Californië, amper zes dagen op voorhand, waar Jones wel mocht vechten. Het gevecht kon dus gewoon plaatsvinden en kreeg meteen ook een extra gouden randje bij.

Teleurstellend gevecht

Daniel Cormier, de dan nog UFC-kampioen bij de heayvweights én de light heavyweights, zou op zaterdag gestript worden van die laatste titel maar koos ervoor om die vrijdag zelf al op te geven. Daarom werd de kamp tussen Jon Jones en Alexander Gustafsson er meteen eentje voor de undisputed UFC-titel bij de light heavyweights. En die werd overtuigend gewonnen door Jones. Na twee overtuigende rondes vond Jones het in de derde ronde welletjes en dwong een TKO (een technische knock-out) af na zware ground and pound (zie tweet).

Het gevecht op zich was dus een teleurstelling, zeker als je het vergelijkt met hun eerste match-up tijdens UFC 165, een regelrechte oorlog die pas na een beslissing van de jury beslecht kon worden. Maar toch zal UFC 232 herinnerd worden, en dat vooral omwille van de terugkeer van wat velen dé beste vechter ooit noemen. Maar misschien zal het binnenkort ook wel de start blijken van de grootste rematch ooit: Jon Jones vs. Daniel Cormier. Want het duurde niet lang voor Jones na z’n overwinning uithaalde naar z’n eeuwige rivaal DC (zie video).

“Bewijs dat je de ‘champ champ‘ bent!”

“Ik weet dat er iemand is die zichzelf de ‘champ champ‘ noemt”, verwees hij naar Cormier, die een tijd lang de UFC-titel in twee gewichtsklassen hield. “Maar, ik bedoel, wie geeft er nu z’n titel op omdat er iemand terug thuis is. Daddy’s home, DC.” Maar Jones ging nog verder en daagde Cormier uit: “Bewijs aan de fans dat je de ‘champ champ‘ bent. Kom eens proeven. Ik ben hier. Kom je titel terugnemen. Hij zal hier op je wachten.”

Cormier reageerde op Twitter neerbuigend op de overwinning van Jones: “Natuurlijk wint hij! Hij begint altijd met een voorsprong op iedereen #usadafake”. De beslissing van de UFC om het gevecht toch te laten doorgaan, ondanks de vele vragen bij de recente dopingtests van Jones, zit Cormier dus duidelijk hoog.

Brock Lesnar

De vraag is echter over Cormier het nog zal, en wil, opnemen tegen Jones. Cormier kondigde een hele tijd geleden al aan op pensioen te gaan rond z’n veertigste verjaardag, op 20 maart 2019. Daardoor heeft hij, zo zei hij zelf, nog tijd voor één gevecht. Naar alle waarschijnlijkheid zal hij z’n titel bij de heavyweights gaan verdedigen tegen voormalig UFC- en huidig WWE-kampioen Brock Lesnar, die zelf trouwens ook een positieve dopingtest aflegde na z’n terugkeer op UFC 200.

Cormier heeft altijd ontkend nog tegen Jones te willen vechten, al zou een derde kamp tussen de twee een logische stap zijn. DC kon Jones nog nooit verschalken. Jones won hun eerste gevecht en de tweede kamp, dat Jones initieel won, werd na die z’n positieve dopingtest gewijzigd in een no contest.

“Dan wordt het weer persoonlijk”

Volgens UFC-baas Dana White kunnen we echter op onze twee oren slapen. “Ik was met Cormier aan het praten tijdens het gevecht van Jones”, stelde White. “Hij was duidelijk boos over wat er deze week is gebeurd en er was zelfs sprake in zijn kamp dat hij op pensioen zou gaan zonder nog te vechten of dat hij misschien nog één gevecht in zich had. Maar mij lijkt het dat Cormer nog klaar is voor twee of zelfs drie gevechten voor hij ermee ophoudt.”

Als de twee rivalen het al tegen elkaar opnemen, zal dat op het light heavyweight-niveau zijn, zo stelde Jones. “Hij ziet er heel goed uit bij de heavyweights“, zei Jones op de persconferentie voor UFC 232. “Hij is gemaakt om een heavyweight te zijn, hij is daar comfortabel.”

“Ik heb ook helemaal geen reden om hem uit te dagen op heavyweight, omdat het voor mij daar niet persoonlijk is. Als hij terug naar light heavyweight komt, dan wordt het weer persoonlijk”, was Jones duidelijk. “Hij doet wat hij doet en ik doe wat ik doe, en dat is de meest dominante light heavyweight-kampioen zijn ooit. De enige light heavyweight-kampioen sinds 2011!”

Gesponsorde artikelen