Jon Stewart doet het onmogelijke: jonge Amerikanen krijgen sympathie voor Palestijnen

Jon Stewart doet het onmogelijke: jonge Amerikanen krijgen sympathie voor Palestijnen

Jon Stewart doet het onmogelijke. De Amerikaanse comedian slaagt erin de mening van de Amerikanen te veranderen over de oorlog in Gaza. Door het humoristisch aan te pakken krijgen de kijkers blijkbaar sneller sympathie voor de Palestijnse slachtoffers. Een onderzoek toont aan dat de mening van Amerikaanse jongeren op een paar jaar tijd drastisch veranderd is, als het over Israel gaat. En dat is een belangrijke trendbreuk.

In tegenstelling tot Europa gaat de meerderheid van de bevolking in de VS akkoord met de Israëlische campagne tegen Hamas. Politiek en bevolking in de VS steunen Israël in zijn opzet, zowel de Republikeinen als de Democraten. Palestijnen en Hamas krijgen al snel het etiket ‘terrorist’ opgeplakt. Dit is het beeld dat het grootste deel van de Amerikaanse bevolking heeft.

Toch gaan steeds meer Amerikanen van mening veranderen, doordat ze vaker dan in vorige Israëlische oorlogen geconfronteerd worden met de gruwel die de Palestijnse bevolking dagelijks meemaakt. De sociale media en programma’s als The Daily Show spelen hierbij een niet te onderschatten rol.

Een serieuze komiek

The Daily Show, een programma van televisiezender Comedy Central, is een komisch actualiteitsprogramma dat gepresenteerd wordt door Jon Stewart. Bij ons is hij op TMF te zien. Stewart staat erom bekend nogal gevoelige onderwerpen in een komisch jasje te steken. Toch is het niet de bedoeling van de presentator om met serieuze feiten te lachen, maar om mensen op een luchtige manier te informeren over verschillende conflicten. 

En Gaza komt regelmatig ter sprake in de talkshow. Stewart had het afgelopen week onder meer over het hoge aantal Palestijnse burgerslachtoffers. En nog straffer, hij stelde het succes van de Israëlische campagne tegen Hamas in vraag. De presentator, zelf een Amerikaanse jood, benadrukte dat zijn mening niet per se wil zeggen dat hij pro-Hamas is. Maar dat er toch eens goed moet worden nagedacht over de situatie in Gaza. Jon Stewart zijn show heeft vooral invloed op jonge Amerikanen.

Tegenstelling

Stewart is zeker niet de enige die een de mentaliteit bij jonge Amerikanen wijzigt. Maar dat er iets aan het veranderen is bij de Amerikaanse publieke opinie is zeker. De Gaza-crisis zorgt voor een duidelijke generatiekloof in de VS, en dat is pas sinds kort. De meningen tussen jong en oud zijn erg verdeeld. Een onderzoek van het Pew Research Center toont aan dat Amerikanen ouder dan 30 sneller van mening zijn dat Hamas verantwoordelijk is voor het geweld.

Amerikaanse jongeren daarentegen vinden dat Israël de oorzaak is van de oorlog. Hoe ouder de personen zijn hoe waarschijnlijker het is dat ze vinden dat Hamas de schuldige is. 

Gesponsorde artikelen