Left Right
scrollTop top

Jong CD&V vraagt stopzetting dotatie Laurent en Astrid vanaf 2018: besparing van zo’n 629.000 euro per jaar


Jong CD&V vraagt stopzetting dotatie Laurent en Astrid vanaf 2018: besparing van zo’n 629.000 euro per jaar

De dotatie van prins Laurent staat opnieuw ter discussie. De prins heeft zonder toestemming van de regering een bezoek gebracht aan een viering van het Chinese leger. Voor Jong CD&V de ideale aanleiding om de dotatie van prins Laurent en prinses Astrid in te trekken vanaf 2018.

De jongerenafdelingen van de Vlaamse partijen laten zich de laatste dagen horen. Na het debat bij Jong Open Vld over vrije wapendracht en hun vraag voor de afschaffing van de kinderbijslag, is het vandaag aan Jong CD&V.

Die vraagt een beperking van de dotatie tot het staatshoofd, afgestreden staatshoofd en de kroonprins(es) vanaf 2018. Daardoor zouden dus prins Laurent en prinses Astrid hun dotatie verliezen. Die krijgen op dit moment jaarlijks respectievelijk 308.000 en 321.000 euro.

Bezoek aan viering Chinese leger

Aanleiding voor de discussie is de aanwezigheid van Laurent op de viering van het negentigjarig jubileum van het Chinese leger. Normaal moet een lid van de koninklijke familie toestemming vragen aan de regering voor ontmoetingen met buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders, iets wat nu dus niet is gebeurd. Ook premier Charles Michel (MR) overweegt een sanctie voor prins Laurent.

“Concreet pleiten we voor het Nederlands model. De criteria voor het toekennen van een dotatie moet gebeuren op basis van de koninklijke functie. Vermits prinses Astrid en prins Laurent nooit de troon zullen bestijgen, lijkt het ons logisch die dotatie stop te zetten”, zegt Jong CD&V-voorzitter Sammy Mahdi. Hij wijst er ook op dat van eerdere beslissingen om te besparen op de koninklijke dotaties nog niets van in huis is gekomen.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  58.640.945
 • Aantal
  doden
  1.387.976
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  558.779
 • Aantal
  doden
  15.618