‘Jong en Opgebrand’: een eerlijke kijk in leven met een burn-out

Burn-outs zijn niets nieuws. Maar tegenwoordig komen ze wel steeds vaker voor en steeds meer bij jongere mensen. Maar het maakt de diagnose er niet makkelijker op. Want hoe ga je om met de wetenschap dat het op jonge leeftijd al te veel wordt? Het overkwam Bram op z’n 28ste. Hij hield een dagboek bij van zijn “opgebrande” periode en dat werd uiteindelijk het boek ‘Jong en Opgebrand‘, dat nu verkrijgbaar is.

Het zal je maar overkomen. Op je 28ste te horen krijgen dat je een burn-out hebt, opgebrand bent, je de stress die komt kijken bij je job niet meer te baas kan. Het lijkt heel jong om al “opgebrand” te zijn, maar het is lang geen alleenstaand geval meer. Bram De Brabander was één van de duizenden Vlamingen die elk jaar te horen krijgen dat ze kampen met een burn-out. En hij besliste om tijdens deze moeilijk periode een dagboek bij te houden. Met daarin zijn strijd met zichzelf, zonder filter, zonder sugarcoating. Rauw, eerlijk en bij momenten bikkelhard.

Jong en Opgebrand - Bram De Brabander
Uitgeverij Elmar

‘Jong en Opgebrand’

Je verhaal delen met de wereld, het is iets dat gewoonlijk enkel de groten der aarde doen. De sterren die in een autobiografie neerpennen wat ze allemaal bereikt hebben en waar ze eigenlijk vandaan komen. Maar het verhaal van Bram is anders. Hij vertelt het verhaal van een moeilijke periode uit z’n leven. De periode waarin hij met een burn-out thuis zat en moest proberen zijn leven terug in eigen handen te nemen.

Het volledige boek vertelt een periode van meer dan 300 dagen, bijna een jaar dus. Bijna dag op dag in het begin, meer verspreid naar het einde toe. Daardoor krijg je een perfect beeld van hoe iemand met een burn-out zich voelt. Want Bram neemt geen blad voor de mond. De moeilijkste periodes deelt hij met iedereen die het wil lezen.

Eerlijk, puur en persoonlijk

Iedereen kent wel iemand die te kampen kreeg met een burn-out, maar weinigen durven vragen te stellen. Daardoor is het voor heel wat mensen moeilijk om te begrijpen wat een burn-out juist is, of hoe je iemand met een burn-out kan helpen.

Brams verhaal geeft een antwoord op de vragen die je vaak niet durft te stellen. Daarbij heeft hij ook oog voor de vooroordelen over een burn-out, want die had hij zelf ook voor hij ermee te maken kreeg. ‘Jong en Opgebrand’ is een eerlijk verhaal over een burn-out. Het is persoonlijk en puur, waardoor je een perfect beeld krijgt van hoe het voelt om plots “iemand met een burn-out” te zijn.

Burn-outs bij jonge professionals

Bram is lang niet alleen. Tegenwoordig komen burn-outs steeds vaker voor. Waar je een paar jaar geleden waarschijnlijk nog niet van een burn-out had gehoord, is de kans nu klein dat je niemand kent die ermee te maken heeft gekregen. Daarbij valt het vooral op dat het steeds vaker gebeurt bij jongere professionals.

Volgens de Hoge Gezondheidsraad (HGR) is een burn-out “een uitputting die het gevolg is van een (langdurig) gebrek aan evenwicht tussen de toewijding van een mens en wat hij ervoor terugkrijgt”. Kortom heb je dus het gevoel dat je niet gewaardeerd wordt voor het werk dat je levert. Tegenwoordig wordt er veel gevraagd van werknemers. Dat is enerzijds het gevolg van de digitalisering, die het mogelijk maakt om veel verschillende taken op hetzelfde moment uit te voeren. Dat is natuurlijk handig, maar er komt ook heel wat stress bij kijken. Verder gebeuren er steeds vaker herstructureringen in bedrijven, waardoor het voor werknemers soms moeilijk is om hun plaats binnen hun bedrijf te kennen. En dat draagt er allemaal toe bij dat mensen harder werken, en daar minder waardering voor voelen.

Vooral jonge mensen krijgen vaak te maken met een torenhoog takenpakket. Ze komen terecht in bedrijven met mensen met meer anciënniteit en voelen zich verplicht om elke taak die ze krijgen, uit te voeren. Daardoor leggen ze de lat voor zichzelf heel hoog, waar opnieuw heel wat druk en stress bij komt kijken. En dat zijn belangrijke triggers voor een burn-out.

Bram was zo iemand. En het boek ‘Jong en Opgebrand’ vormt daardoor een interessante kijk op de ervaringen van iemand met een burn-out. Je kan het boek hier bestellen.

Meer
Lees meer...