Jonge ondernemers openen volledig kassaloze winkels in Vlaanderen

Amazon is er al een tijdje aan bezig, maar in ons land bestaat het nu al enkele maanden: de kassaloze winkel. Onder de naam Para Ti openden de jonge, ondernemende broers Corneel en Tom Martens nu al twee winkels in West-Vlaanderen. Winkels met verse producten, maar zonder kassa.

Het klinkt als een scenario van Black Mirror, een winkel zonder kassierster, waarbij je met je smartphone kan betalen, maar het kan al in Vlaanderen. In Beernem en sinds kort in Brugge kan je bij Para Ti winkelen zonder kassa. Hoe dat precies in z’n werk gaat leggen we je graag uit.

Volautomatisch

Para Ti kassaloze winkel
Para Ti

Winkelen in de kassaloze winkel gaat via een app. Wanneer je een product uit een winkelrek neemt, wordt dat product automatisch geregistreerd in de app. Dat gebeurt aan de hand van sensoren. Wanneer je klaar bent met winkelen, maakt de app ook automatisch de afrekening. En ook de betaling gebeurt automatisch via de app.

Er komt dus nergens een kassierster of een winkelmedewerker aan te pas. Zo is het concept dus kassa- en cashvrij. En eigenlijk perfect in deze tijden van social distancing.

Lokale producten

https://www.facebook.com/ParaTiBeernem/photos/a.288863675370127/444600359796457/?type=3&theater

Para Ti heeft niet als doel om een grote multinational te worden, maar houdt het liever kleinschalig. “De technologie achter Para Ti is ontwikkeld met het oog op het Vlaamse dorp. Het is gebruiksvriendelijk en kan toegepast worden in gemeenten waar de plaatselijke kruidenier verdwenen is”, zo klinkt het in een persbericht. De lokale insteek zorgde ook voor de naam van de winkels Para Ti is Spaans voor “Voor jou”, dus voor de lokale producent en voor de klant.

De producten in de winkels worden aangeleverd door lokale producenten. Zo worden dus ook de lokale landbouwers, bakkers, brouwers, … gesteund en het is nog goed voor het milieu ook. De winkels zijn ook op andere manieren milieuvriendelijk, zo zijn de meeste verpakkingen duurzaam en zijn de zakjes herbruikbaar of biologisch afbreekbaar.

Jonge ondernemers

Para Ti kassaloze winkel
Para Ti

Achter Para Ti staan twee jonge ondernemers. De broer Corneel (26) en Tom Martens (28) broedden al langer op het idee van kassaloze winkels. “Het idee van Para Ti is al een tijdje terug ontstaan in 2015”, zo vertelt Corneel, “We zaten met enkele vrienden op het strand tijdens mijn Erasmus in Valencia en wilden graag volleyballen. Normaal had één vriend altijd een volleybal mee maar deze keer was hij er niet bij. Ik vond dat jammer en begon na te denken hoe een volleybal of bijvoorbeeld een boormachine op een geautomatiseerde manier kon verhuurd of aangeboden worden. Het idee heb ik toen toegepast op voeding. Thuis kweekte ik bessen voor lokale winkeliers en hebben we een 2000 biologische leghennen. De stap naar lokale voeding was logisch voor mij.”

In z’n broer Tom vond Corneel dan de perfecte businesspartner. “We hebben onszelf uitgedaagd om dit jaar meerdere winkels te openen en een netwerk te vormen van lokale producenten”, zo klinkt het bij Tom. “Het concept leent zich uitermate goed voor het uitbouwen van een netwerk. Meerdere winkels versterken elkaar daardoor juist. Daarom dat we ons focussen op het uitbouwen van een netwerk van winkels en goede lokale producenten. Hopelijk kunnen we die lijn blijven doortrekken. De technologie blijven we ook verder ontwikkelen, de gebruiksvriendelijkheid voor de klant staat centraal.” Op dit moment zijn er dus twee winkels, eentje in Beernem en sinds 27 maart ook eentje in Brugge.

Meer info vind je op de website van Para Ti.

Meer
Lees meer...