Jonge PS-god valt van voetstuk: onderzoek naar Luperto wegens zedenfeiten op wegparking E42

Grote opschudding in Sambreville, in de provincie Namen. De lokale sterke man, de voorzitter van het parlement van de Franse Gemeenschap, de rijzende ster van de PS, Jean-Charles Luperto, is van zijn voetstuk gevallen. Huiszoekingen in zijn huis en in zijn kantoor. Er loopt een gerechtelijk onderzoek. Niemand wil officieel zeggen naar wat, maar het zou om zedenfeiten gaan.

Grote schok in de Franstalige politiek vandaag. Jean-Charles Luperto (PS) mag dan in Vlaanderen een compleet onbekende zijn, ten zuiden van de taalgrens is hij wel degelijk iemand. En nu staat z’n naam op alle voorpagina’s van de Franstalige kranten. 

Luperto is het voorwerp van een bijzonder stevig onderzoek. Volgens de krant La Libre Belgique gaat het in totaal om vier verschillende klachten. Maar ook opvallend: alle pers heeft het bijzonder voorwaardelijk over exhibitionisme en zedenfeiten. Procureur des Konings Vincent Macq wilde gisteren niets bevestigen of ontkennen. Maar alle kranten hebben het erover dat het niet “om politieke feiten gaat”, wel andere “ernstige privézaken, van een extreem gevoelig karakter”. 

Wegparking in Spy

Vers L’Avenir gaat het verst. De krant heeft het over exhibitionisme. Luperto zou zich in de toiletten van een wegparking op de E42 nabij Spy (een paar kilometer van zijn woning) naakt getoond hebben. Verschillende klanten, waaronder minderjarigen, zouden daarvan het slachtoffer zijn. Het personeel van de parking heeft de politie gebeld. Stukken in het onderzoek zouden de verhalen van de getuigen bevestigen. Nog volgens Vers L’Avenir werden in het verleden ook al dergelijke klachten tegen Luperto ingediend, maar kwam het nooit tot een veroordeling.

Huiszoeking met parlementsvoorzitter aanwezig

De huiszoekingen gingen gepaard met heel wat media-aandacht. Gisterennamiddag viel de gerechtelijke politie van Namen zijn huis binnen, met in hun kielzog de mensen van de CCU, de Computer Crime Unit. Ook André Antoine, (cdH) de voorzitter van het Waals parlement, was aanwezig. Dat moet, omdat het over een parlementslid gaat wiens onschendbaarheid moet worden opgeheven. Luperto zelf was overigens niet aanwezig. 

Zijn onschendbaarheid is nog niet opgeheven. Enkel als de klachten ook effectief tot een vervolging leiden, zal dat het geval zijn. 

Meer
Lees meer...