Jongens toch. We steken ook onze honden en katten steeds meer onder de kalmeerpillen stellen dierenartsen vast

Jongens toch. We steken ook onze honden en katten steeds meer onder de kalmeerpillen stellen dierenartsen vast

Eigenaars van honden en katten steken hun dieren steeds vaker onder de kalmeerpillen. Het probleem is zo groot geworden dat dierenartsen aan de alarmbel trekken. Baasjes willen blijkbaar wel een hond of een kat, maar hebben of maken er geen tijd voor, en als ze er dan toch zijn moet het dier braaf en kalm zijn. De pillen zijn bovendien erg makkelijk via het internet te bestellen.

De trend bestaat al een jaar of tien in de VS, en maakt sinds 2010 ook bij ons spectaculair opmars. Dierenartsen stellen vast dat ze steeds meer door baasjes gevraagd worden om iets voor te schrijven dat de hond of de kat rustiger maakt. Ze verzinnen daarbij vaak excuses. (“Doorgaans is de uitleg dat er een lange trip met de wagen moet gemaakt worden of het is de schuld van de buren die geklaagd hebben”) Deze week trok in Engeland, waar ze een reputatie hebben als het over honden en katten gaat, de British Small Animal Vetinary Association aan de alarmbel.

Bestellen op het internet

De dierenartsen voelen zich ook gevangen tussen twee muurtjes: als ze de kalmeerpillen niet voorschrijven, vrezen ze dat de baasjes over gaan tot zelfmedicatie. Dingen als Anafril (chlomipramine), Anipryl  (selegiline) en Reconcile (fluexitine, de werkzame stof in Prozac), zijn heel makkelijk via het internet te bestellen. Er bestaan tientallen sites die zich, net zoals dat met erectiepillen en anabolica gaat, gespecialiseerd hebben in kalmeermedicatie voor honden en katten.

Of we geven ze gewoon onze eigen pillen

Bovendien stellen ze steeds vaker vast dat mensen zelfs hun eigen kalmeerpillen, of medicatie die bij mensen dient om ADHD en zelfs Alzheimer te behandelen, geven aan hun huisdieren. Al de hier genoemde pillen zijn overigens in ons land alleen op voorschrift te verkrijgen, maar alweer, ze kunnen makkelijk illegaal op het internet besteld worden.

Komt bij dat wanneer je zo’n dingen besteld op het internet het vaak om namaak gaat, die nog ongezonder voor de dieren is dan het origineel.

“Huisdier moet tegenwoordig decoratief zijn”

Er zijn geen exacte cijfers of studies voor onze contreien. In de UK schatten ze dat 2 op tien honden en katten regelmatig iets krijgt om te kalmeren, cijfers die in de lijn van de VS liggen ondertussen. 

Zijn onze katten en honden dan steeds gekker aan het worden? Nee. De schuld ligt helemaal bij ons zegt Andrew Knight, professor of animal welfare and ethics aan de unief van Winchester. Enerzijds zijn er steeds meer mensen die een hond of een kat willen thuis, anderzijds hebben ze steeds minder tijd voor die dieren en verwachten ze ook dat die vooral decoratief zijn.

“Niet gemaakt om alleen te zijn”

Uit zijn onderzoek blijkt dat meer dan een kwart van de hondeneigenaars hun dier dagelijks minstens acht uur lang alleen thuis laat. Eén op vier mensen met een hond gaan ook nooit wandelen met het dier. “Dat leidt tot steeds meer gedragsproblemen, want honden zijn niet gemaakt om alleen te zitten”, zegt hij. 

Hyperactiviteit, obsessief-compulsief gedrag en angstaanvallen bij honden zijn direct te linken aan urenlang alleen zitten in een leeg huis, dat blijkt uit alle studies die daarnaar gedaan zijn, volgens Knight. 

En we kunnen niet veel meer verdragen van Rex & Felix

Daar komt bij dat we wel dieren willen, maar niet de last. Een kat die te veel miauwt of aan de zetel krabt, een hond die eens in huis plast, in een meubel bijt of tegen vreemden blaft of gromt: het is al snel reden om het dier een pilletje te geven.  “Instead of attempting to calm or even sedate our stressed pets with pharmaceuticals, it’s about time we started giving our pets the care and attention they really deserve. Only then might we truly be eligible to call ourselves a nation of animal lovers”, zegt Knight daarover. 

Gesponsorde artikelen