Jongeren die thuisblijven voor of na de schoolvakantie? Geen doktersbriefje meer nodig!

Het te veel aan regeltjes en te grote administratieve druk voor scholen wordt aangepakt. En dus verdwijnen een pak maatregelen die schoolgaande jeugd moesten controleren: de spijbelbrief, maar ook het verplichte doktersbriefje als je voor of na de vakantie nog even thuis blijft. 

Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) wil de administratieve druk op scholen verlichten. Want die moeten veel van hun energie vandaag steken in taken die niet veel met les geven te maken hebben. Daarom lanceert ze ‘Operatie Tarra’: “Het verschil tussen alles wat bruto en netto nodig is en dus alles wat eigenlijk overbodig is. Ik zou het ook operatieonkruid wieden kunnen noemen, maar dat vind ik een beetje té”, vertelt Crevits in De Standaard.

Concreet gaat het om 11 maatregelen. Daarbij springt het ziektebriefje meest in het oog, wanneer leerlingen in de week voor en na een vakantieperiode afwezig zijn. Want onder de vorige minister Pascal Smet (sp.a) was de strijd tegen “luxeverzuim” zoals hij dat noemde nog erg belangrijk: leerlingen moesten ten alle prijze de laatste dagen voor de vakantie naar school, ook al wilden ouders soms al op reis vertrekken. Een verplicht ziektebriefje (en dus scherpere controle) was plots een must. Nu verdwijnt dat. Ouders moeten nu gewoon een attest voorleggen, naar een dokter gaan hoeft niet meer. 

Istock

Geen spijbelbrief meer

Meest opvallende daarnaast is dat de zogenaamde ‘spijbelbrief’ verdwijnt. De minister stuurt niet langer waarschuwingsbrieven naar ouders wier kind te veel spijbelt. Ook dat was onder Smet een stokpaardje: ouders van wie de kinderen te veel spijbelden, kregen zo’n dwingende brief van de minister, met als boodschap dat ze hun studietoelage dreigden te verliezen. Vorig jaar stuurde Smet nog 11.000 brieven.

Maar Crevits vindt de brief te onpersoonlijk en pure overlast. Want de scholen en CLB’s zelf blijven uiteraard wel spijbelen aanpakken, met allerlei middelen. Eén brief uit Brussel gaat dan weinig verschil maken.

De andere maatregelen zijn stuk voor stuk kleine ingrepen, die telkens de druk verlichten: kinderen naar het gewoon of buitengewoon onderwijs sturen wordt eenvoudiger. Universiteiten en hogescholen zullen niet langer telkens opleiding per opleiding op kwaliteit gecontroleerd worden, maar als instelling in zijn geheel. De controle vermindert dus. En scholen die een nieuwe vestiging in gebruik nemen, moeten geen hele papiermolen doen draaien: één document volstaat. Leerkrachten krijgen hun salarisbriefjes en pensioendossiers voortaan elektronisch.