Left Right
scrollTop top

Julian Assange dan toch uitgeleverd aan de Verenigde Staten?


Julian Assange dan toch uitgeleverd aan de Verenigde Staten?

Julian Assange wordt waarschijnlijk uitgeleverd aan de Verenigde Staten. De WikiLeaks-oprichter en klokkenluider werd opgepakt in Londen nadat hij de voorwaarden van zijn borg geschonden had. De kans dat het Verenigd Koninkrijk hem uitlevert, is redelijk groot, want hij wordt niet van een politieke misdaad beschuldigd. 

Julian Assange, de oprichter van de klokkenluiderwebsite WikiLeaks, is opgepakt in Londen. De journalist hield zich daar zeven jaar lang schuil op de ambassade van Ecuador. Nu kon de politie hem oppakken, want Ecuador had zijn asiel ingetrokken. Assange had namelijk foto’s van de president online gezet en daarmee de voorwaarden van zijn borg geschonden.

Geen politieke misdaad

De Verenigde Staten willen nu dat Julian Assange aan hen uitgeleverd wordt. Maar het Verenigd Koninkrijk heeft bevestigd dat dat niet zal gebeuren, als Assange op die manier de doodstraf riskeert. En nu lijkt die uitlevering er dan toch te komen. Assange wordt namelijk alleen beschuldigd van het illegaal verkrijgen van informatie. Dat is een soort computermisdaad en daar staat in de V.S. een maximumstraf van vijf jaar op.

Mocht Assange ook beschuldigd zijn van het verspreiden van die informatie, zou het om een politieke misdaad gaan en dan riskeert de klokkenluider wél de doodstraf. Maar dat is dus niet het geval. Julian Assange zou samengewerkt hebben met een ex-soldate uit het Amerikaanse leger om aan informatie te geraken. Hij zou haar geholpen hebben om het paswoord van het computernetwerk te kraken waar een hele hoop geheime informatie op te vinden was.

Asiel in Ecuador

Julian Assange zat al zeven jaar lang verscholen op de Ecuadoriaanse ambassade in Londen. Dat was niet omdat hij bang was van de Verenigde Staten – of toch niet direct. Het was namelijk de Zweedse overheid die naar hem op zoek was, omdat hij beschuldigd werd van seksueel misbruik. Assange zelf heeft dat misbruik altijd ontkend en was ervan overtuigd dat alles in scène gezet was om hem dan van Zweden naar de V.S. te kunnen uitleveren. Dat asiel is nu dus ingetrokken, met alle gevolgen van dien.

GettyImages

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.477.005
 • Aantal
  doden
  1.159.319
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810