Jurassic World, een echte ouderwetse actie-avonturenfilm

Jurassic World, een echte ouderwetse actie-avonturenfilm

Ruim 20 jaar geleden verbaasde Steven Spielberg cinemaminnend publiek met zijn Jurassic Park, waarin hij een pretpark voor dino’s tot leven liet komen en voor het eerst in de geschiedenis van de cinema overtuigend gebruik maakte van CGI om de dinosaurussen tot leven te wekken. Hij schreef hiermee filmgeschiedenis en de film kreeg dan ook twee inferieure vervolgen. Deel twee viel nog mee, maar deel drie was echt om te huilen. En nu speelt het vierde deel dus in onze zalen. Een sequel en een blockbuster. Meestal staat dit niet garant voor kwaliteit.

En toch slaagt regisseur Trevorrow erin om de op een na beste film uit de reeks af te leveren. Hij heeft zeer goed gekeken naar het origineel en doet hier zijn eigen ding mee met heel veel respect voor de klassieker uit 1993.

Het dinopark uit de originele film is ondertussen al acht jaar open en trekt honderdduizenden bezoekers per jaar. De mensen lijken echter uitgekeken op de dinosaurussen en de bezoekersaantallen nemen af. Dus besluit het management om zelf een nieuwe dinosaurus te ontwikkelen als nieuwe attractie. Als dit nieuwe exemplaar uitbreekt, gaan de poppen pas echt aan het dansen…

She’s killing for sport!

Zoals je kunt lezen, heeft het verhaaltje al bij al niet zoveel om het lijf, maar dat maakt de pret- en spektakelwaarde er niet minder om. Trevorrow heeft heel goed gekeken naar zijn voorbeeld en producer Spielberg en creëert sympathieke, herkenbare personages.

Pratt is stoer en grappig tegelijk als Owen Grady. Dallas Howard lijkt eerst een bitch te zijn, maar komt geleidelijk aan tot inkeer. De kinderen zijn aimabel en ook de nevenpersonages zijn raak getypeerd. De dinosaurussen zien er levensecht uit en de actiescènes zijn goed en knap geregisseerd.

Bovendien propt de regisseur zijn film vol met verwijzingen naar bijvoorbeeld Birds, Jaws, Predator,Alien, enz. En natuurlijk niet te vergeten naar het origineel uit 1993. Decors komen terug, bepaalde scènes lijken zo gepikt uit de eerste film, maar toch doet de regisseur hier zijn eigen ding mee.

Door de dino’s maar sporadisch helemaal in beeld te brengen, laat hij het publiek voortdurend verlangen naar het moment waarop je meer te zien krijgt van de imposante beesten. En, geloof me, die momenten zijn er ook. De favoriete dino’s uit het origineel (de T-Rex en de Raptors) zijn ook nu weer van de partij en krijgen een prominente rol in het geheel.

Actie, spektakel, avontuur, drama, romantiek en humor maken van deze film aangenaam kijkvoer voor het gehele gezin. Een echte ouderwetse actie-avonturenfilm zoals we van Spielberg gewoon zijn.

XXX1/2

Van : Colin Trevorrow

Met : Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Ty Simpkins, Nick Robertson, Vincent D’Onofrio, Irrfan Khan, Jake Johnson, Omar Sy, BD Wong, Judy Greer, Lauren Lapkus & Katie McGrathur

Gesponsorde artikelen