Just do it, maar woordjes ‘islam’ en ‘moslim’ mogen niet op de sneakers van Nike

Een fan van Nike heeft de fabrikant van sportkledij op de vingers getikt, omdat volgens hun richtlijnen de woordjes ‘islam’ en ‘moslim’ verboden zijn op gepersonaliseerde sneakers. The Huffington Post probeerde het zelf ook eens uit en kwam tot dezelfde conclusie. Ook al is niet duidelijk wat ze tegen deze woorden kunnen hebben. Misschien heeft het te maken met een 19 jaar oud relletje.

“Beste Nike”, zo sprak Nabeel Kaukab, een 40-jarige inwoner van New York, Nike via Facebook aan. “Ik heb geprobeerd om een paar Air Jordans te kopen en heb eens naar de features gekeken om ze te personaliseren. Zo is het mogelijk om er een korte tekst (van maximaal zes letters) op te zetten. Toen ik verschillende woorden uitprobeerde, merkte ik dat noch ‘islam’ of ‘Moslim’ binnen de richtlijnen van Nike passen.”

Aanzet tot geweld?

Wat zouden die richtlijnen dan inhouden? Heiligschennis mag niet, ongepaste ‘slang’ ook niet, ‘beledigende of discriminerende dingen’ zijn uiteraard ook uit den boze. Voorts geen inhoud die tot geweld kan leiden, materiaal dat Nike zelf niet op z’n producten wil zetten of dat een andere partij alsook auteursrechten schendt.

Kaukab gaat verder: “Geen van beide woorden lijken mij heiligschennis, ‘slang’, beledigend of discriminerend (voor meer dan een miljard mensen is moslim hun identiteit). En aangezien er geen auteursrechten voor islam of moslim bestaan, blijft enkel de volgende veronderstelling over: ofwel geloven jullie dat islam of moslim aanzet tot geweld, ofwel zijn het woordjes die Nike gewoon zelf niet op z’n producten wil plaatsen.”

Nike Air goes Allah

The Huffington Post contacteerde Nike, maar kreeg nog geen reactie. Nike heeft wel al eerder problemen gehad met termen die naar moslims verwijzen. In 1997 brachten ze schoenen uit waarop het woordje ‘Air’ in vlammen op de achterkant te lezen stond. In die vorm had het veel weg van de Arabische schrijfwijze voor ‘Allah’. Uiteindelijk moest Nike 38.000 schoenen terugroepen, en een formele verontschuldiging aanbieden. Ze betaalden ook de kosten van een speeltuin voor een islamitische school in de VS.

Getty Images

Mogelijk heeft Nike de woordjes dus geschrapt om zo’n toestanden te vermijden. Andere woorden die niet mogen zijn onder andere ‘Allah’, ‘Koran’, ‘jihad’, en ‘IS’ of ‘ISIS’. Je zou het kunnen omzeilen door ‘Quran’ te kiezen, een alternatieve spelling voor het heilige boek van de islam. Kaukab vindt echter dat deze situatie niet vergelijkbaar is met negentien jaar geleden. “Een hele klasse van mensen verbieden om hun identiteit in positieve termen uit te drukken, dat maakt Nike alleen maar exclusief.”

Hij voegde er wel aan toe dat hij geen religieuze activist is en dat Nike in zijn ogen geen moslimhater is. “Ik geloof dat dit een kwestie is van hoe veel bedrijven moslims gewoon niet begrijpen, zowel in de VS als in het buitenland.”

Getty Images