K-popvedetten geven concertreeks om aandacht te vragen voor mentale gezondheid

K-popvedetten geven concertreeks om aandacht te vragen voor mentale gezondheid

Twintig K-popsterren slaan de handen in elkaar voor een concertreeks waarmee ze aandacht willen vragen voor mentale gezondheid en zelfmoordpreventie. Dit als gevolg van het recente  overlijden van twee K-popsterren. 

In Zuid-Korea zijn momenteel een reeks concerten aan de gang waarmee verschillende K-popsterren aandacht willen vragen voor mentale gezondheid en zelfmoordpreventie. De concerten zijn gratis en hebben tot doel om jonge mensen steun te laten vinden bij elkaar.

Dodelijke K-popindustrie

Dit event komt nadat recent twee K-popsterren het leven lieten. De eerste was Kim Jong-hyun, zanger bij de populaire K-popgroep SHINee. In december 2017 stapte de 27-jarige Jong-hyun uit het leven. Uit zijn afscheidsbrief bleek dat hij al langer met depressieve gedachten zat ten gevolge van zijn loodzware leven in de spotlights.

Ongeveer een maand geleden kwam het nieuws dat de K-popindustrie alweer een slachtoffer had gemaakt. De 33-jarige Seo Minwoo van de K-popgroep 100% kreeg toen een hartstilstand die hem fataal werd.

Deze twee overlijdens van jonge vedetten uit de K-popwereld riepen wereldwijd vragen op over de levensomstandigheden van K-popsterren, die vaak uitgebuit worden van jonge leeftijd.

Lee Dong-woo

Het initiatief voor de concertreeks komt van de komiek en zanger Lee Dong-woo. De 49-jarige komiek lijdt sinds 2004 aan retinis pigmentosa, een ziekte waarbij je zicht er stilaan op achteruit gaat. Als gevolg van deze diagnose kreeg Lee Dong-woo te kampen met depressieve gedachten. “Nadat ik de diagnose kreeg, deed ik niets anders dan huilen op mijn knieën. Zij die naar mijn verhaal luisterden en me steunden hebben toen mijn leven gered.” Het onderwerp van de concertreeks ligt hem dus nauw aan het hart.

“Als het gaat over een beperking, denk je meestal meteen aan fysieke beperkingen. Maar iedereen heeft grote en kleine beperkingen … Er zijn zoveel mensen die ziek zijn.” Hij haalt z’n eigen depressie aan en de kracht die hij putte uit de mensen rondom hem. Daarom wil hij nu iets terug doen. “Ik wil mijn talent gebruiken om de pijn van anderen te verzachten”, besluit hij in een statement.

Shining Road

De concertreeks heet Shining Road en vindt plaats van 23 april tot en met 7 mei op het CKL Stage in Jung-hu, Seoul. De concerten zijn gratis voor het publiek, maar bezoekers kunnen vrije bijdragen leveren die integraal naar organisaties voor zelfmoordpreventie gaan.

Het doel van de concerten is een publieke setting creëren waar openlijk gepraat kan worden over pijn en waar mensen steun kunnen vinden bij anderen. De shows zullen optredens omvatten van onder andere Kangta, Lee Seung-chui, Sooyoung van Girls’ Generation en Taemin van SHINee, voor wie deze concerten ongetwijfeld nog meer emotionele waarde zullen hebben na het overlijden van z’n groepsgenoot.

Naast de concerten zal ook de autobiografische film van Lee Dong-woo, Seesaw, vertoond worden. In de film maakt Lee Dong-woo kennis met iemand die z’n retina wil afstaan. De donor is een man die volledig verlamd is en dus enkel kan zien wat er recht voor hem gebeurt. De twee krijgen een vriendschap en merken dat ze elkaar, met hun gebreken, perfect aanvullen.

Gesponsorde artikelen