Nieuwe studie: lange werkuren veroorzaken kaalheid

Weken met zeer lange werkuren (van langer dan 40 uur) kunnen kaalheid bij mannen veroorzaken. Dat blijkt uit een wetenschappelijk onderzoek van de Zuid-Koreaanse Sungkyunkwan University School of Medicine. De onderliggende oorzaak is naar alle waarschijnlijkheid werkstress.

De onderzoekers volgden vier jaar lang zo’n 13.000 mannelijke, Zuid-Koreaanse werknemers. Er werd nagegaan of mannen, die aanvankelijk geen middelen tegen kaalheid gebruikten, dat na vier jaar wel deden. Uit het onderzoek blijkt dat mannen, die meer dan 52 uur per werken, vaker middelen tegen kaalheid gebruiken.

Hoe meer werkuren, hoe kaler

dr Phil

Dit effect – het innemen van haarverliesremmers dus – werd groter naarmate het aantal werkuren per week toenam. Bij wie 40 uur per week werkte, nam het gebruik van middelen tegen kaalheid toe met 2 procent. Bij mannen, die tussen 40 en 52 uur werkten, was er sprake van een toename met 3,4 procent.

Mannen met een werkweek langer dan 52 uur (gemiddeld een werkdag van 10,4 uur) grepen het vaakst naar de haarvliesremmers. Zo was er sprake van een toename van 3,8 procent.

Andere situatie

In Zuid-Korea is de arbeidssituatie echter iets anders dan bij ons. Zo heeft Zuid-Korea van alle OESO-landen de op twee na langste werkdagen. Alleen in Costa Rica en Mexico werken ze nog langer. Uit cijfers van de OESO blijkt dat amper 13 procent van de Belgische bevolking 50 uur per week of meer werkt.

Stress als onderliggende oorzaak?

pixabay

De Koreaanse wetenschappers halen dan ook eerdere onderzoeken aan, waaruit blijkt dat te lange werkdagen een negatief effect hebben op de gezondheid van werknemers. Zo bleken werknemers onder andere opvallend dikker te worden van erg lange werkdagen.

Bovendien werd er eerder al een verband aangetoond tussen stress en haarverlies. Zo bleek uit enkele studies al dat werkstress kaalheid zou kunnen veroorzaken. Het verband tussen haarverlies en het aantal gepresteerde uren werd echter nooit eerder onderzocht.

Nuancering

pixabay

Moeten we dus concluderen dat mannen, die niet kaal willen worden, minder uren moeten werken? Enige nuance is gepast. Zo werd er bij het onderzoek enkel gekeken naar hoeveel uren proefpersonen werkten, niet naar hoe gestresseerd ze zich voelden.

Ook kan je op basis van dit onderzoek niet met zekerheid stellen dat stress effectief de oorzaak van haarverlies is. Zo kunnen naast stress onder andere genetische factoren, voeding en hormoonveranderingen kaalheid in de hand werken.

Meer
Lees meer...