Kaas die rijpt met hiphopmuziek is lekkerder

Kaas die rijpt met hiphopmuziek is lekkerder

Hiphop spelen bij een rijpende kaas heeft een positief effect. Dat toonde een Zwitsers onderzoek aan. Negen bollen emmentaler kregen tijdens de rijping verschillende geluiden te horen om te onderzoeken of geluidsgolven een effect hebben op de smaak van kaas. Wat bleek? De ‘hiphopkaas’ smaakte en rook opvallend fruitig!

Klinkt kaas laten luisteren naar muziek van Mozart, Led Zeppelin of A Tribe Called Quest een beetje vreemd? Is het ook, behalve als dat voor een onderzoek is, natuurlijk. De Zwitserse kaasmaker Beat Wampfler analyseerde samen met de Universiteit van Bern de effecten van muziek op de smaak van emmentaler. Wat bleek? Hiphopkaas smaakt en ruikt extra fruitig!

Experiment

Het kaasonderzoek was een culinair kunstexperiment van de Universiteit van Bern. Studenten uit de kunstfaculteit onderzochten samen met Wampfler of geluidsgolven een verschil maken bij de rijping van kaas. Met andere woorden: verandert geluid de smaak van kaas? Negen bollen van dezelfde soort kaas werden zes maanden lang op dezelfde plek gerijpt. Het enige verschil was het soort geluidsgolven die de emmentalers te horen kregen.

Led Zeppelin, A Tribe Called Quest en Mozart

Vijf bollen kaas luisterden gedurende zes maanden naar muziek. De klassieke emmentaler hoorde 24 uur per dag De Toverfluit van Mozart, de technokaas luisterde constant naar het nummer UV van Vril, de onderzoekers kozen Led Zeppelins Stairway to Heaven uit voor de rockversie van emmentaler en de ambientkaas kreeg Monolith van Yello te horen. De hiphopkaas, die als beste uit het onderzoek kwam, luisterde zes maanden lang naar Jazz (We’ve Got) van A Tribe Called Quest.

Drie andere kazen kregen de hele dag eenzelfde toon te horen. Eentje op een lage frequentie (van 25 kHz), de tweede op een gemiddelde frequentie (van 200 kHz) en de laatste op een hoge frequentie (van 1000 kHz). Om het effect van de kaas mét muziek te kunnen ontdekken, hebben de onderzoekers ook een kaas in stilte laten rijpen als referentie.

Wist je trouwens dat kaas eten ervoor zorgt dat je langer leeft?

Hiphopkaas

Na zes maanden rijpen, analyseerden voedingstechnologen (ja, dat bestaat) de verschillende kazen. Over het algemeen was de smaak van kazen die naar muziek geluisterd hadden veel milder dan bij de andere. Bovendien was de hiphopkaas een uitschieter. Die had volgens de technologen een sterker aroma en een meer uitgesproken smaak.

De muzikale kazen werden ook aan de mening van culinaire experts onderworpen. Die proefden alle negen emmentalers twee keer met een blinddoek op en haalden er bijna exact dezelfde verschillen uit. De hiphopkaas was “opvallend fruitig, zowel van geur als van smaak”. De kaas was ook duidelijk anders dan de andere acht kazen.

En nu?

Wampfler wil een vervolgexperiment: hij wil tien kazen aan even veel versies van hiphop blootstellen om te zien of daar ook een verschil in zit. De kaasmaker is ook van plan om verschillende soorten muziekkazen op de markt te brengen. “Er zijn al verschillende mensen komen vragen of ik kaas verkocht die naar blues, Balkanmuziek en AC/DC geluisterd had!”

Screenshot/YouTube/Trending News

Gesponsorde artikelen