Kabinet Israël gevallen: het land mag voor de vijfde keer in 3 jaar naar de stembus

Het bureau van de Israëlische premier Naftali Bennett heeft maandag op een persconferentie aangekondigd dat zijn verzwakte coalitie zal worden ontbonden en dat het land nieuwe verkiezingen zal gaan organiseren. De minister van Buitenlandse Zaken, Yair Lapid, zal als demissionair premier fungeren tot er nieuwe verkiezingen worden gehouden.

De komende week zullen Israëlische wetgevers stemmen om het parlement te ontbinden en zo de weg vrij te maken voor de vijfde keer verkiezingen in drie jaar. Het nieuws komt er na weken van druk op de fragiele regeringscoalitie van premier Naftali Bennett. Naar verwachting komen er eind oktober nieuwe verkiezingen.

Volgens analisten kwam het uiteindelijk tot een breuk, omdat verschillende leden van Bennetts partij bezwaar maakten tegen compromissen die de premier sloot om de coalitie overeind te houden.

Lapid en Bennett hadden in juni 2021 een coalitie gevormd na twee jaar van politiek worstelen, maar raakten in april alweer hun meerderheid kwijt nadat een parlementariër uit de partij van Bennett overliep naar die van Netanyahu. Aan het besluit van de parlementariër, genaamd Idit Silman, lag destijds een religieus conflict ten grondslag.

Mogelijke terugkeer van oud-premier Netanyahu

De kwestie liet zien hoe fragiel de regeringscoalitie toen al was, die slechts één zetel meerderheid bezat en bestond uit acht verschillende partijen. Ze hadden vooral gemeen dat ze oud-premier Benjamin Netanyahu van de macht wilden houden.

De nieuwe verkiezingen zouden de weg vrij kunnen maken voor een terugkeer aan de macht van Netanyahu, die nu in de oppositie zetelt. Volgens opiniepeilingen lijkt zijn Likoed-partij opnieuw de grootste van het land te worden.

(evb)

Meer
Lees meer...