Poetins Tsjetsjeense pitbull ‘zwaar ziek na vergiftiging’

Ramzan Kadyrov, het hoofd van de Tsjetsjeense Republiek, zou stevig ziek zijn. Hij zou kampen met nierproblemen, ten gevolge van een vergiftiging. Kadyrov is een van de mannen in de inner circle van Russisch dictator Vladimir Poetin, al kwam er de afgelopen maanden wat ruis op de lijn.

Waarom is dit belangrijk?

De strijd in Oekraïne wordt niet enkel aan het front bepaald; in het Kremlin is het conflict uiteraard ook het voornaamste gespreksonderwerp tussen Poetin en zijn adviseurs en getrouwen. Nu de oorlog niet loopt zoals Moskou het wil, is die inner circle steeds meer verdeeld. Enkele leden ervan deinzen er niet voor terug om zelfs heuse oppositie te voeren tegen Poetin en zijn beleid.

Opgeblazen gezicht

In het nieuws: Werd Kadyrov vergiftigd?

  • Er lijkt wat aan de hand met Ramzan Kadyrov. Op de State Of The Union van Vladimir Poetin, op 12 februari, was de Tsjetsjeen nergens te bespeuren. Op 23 februari lekten beelden uit van het bezoek van Denis Poesjilin, het hoofd van de Volksrepubliek Donetsk, aan de Tsjetsjeense hoofdtad Grozny en de leider van de staat. Daarop is Kadyrov te zien, die opvallend dikker oogt, en vooral een opgeblazen gezicht heeft.
  • Verschillende geruchten gaan nu de ronde over Kadyrov’s gezondheid. Volgens The Kyiv Post-journalist Jason Smart zou hij lijden aan Hepatitis C, een ziekte waarbij de lever ontsteekt en later kan uitgroeien tot levercirrose of leverkanker.
  • Een andere journalist, Azamat Maytanov, zegt dan weer dat Kadyrov’s nieren het hebben begeven, ten gevolge van een vergiftiging. De journalist gaf op zijn Telegramkanaal mee dat Kadyrov Yassin Ibrahim El-Shahat had laten overvliegen uit de Verenigde Arabische Emiraten. Hij staat aan het hoofd van de nierafdeling van het Burjeel-ziekenhuis in Abu Dhabi, en heeft al dertig jaar ervaring met het behandelen van nierproblemen. Metro schrijft dat Kadyrov’s privéjet de laatste weken ook regelmatig op en neer vloog tussen Grozny en de Verenigde Arabische Emiraten.
  • Volgens Leonid Nevzlin, een voormalige oligarch die Rusland moest ontvluchten na een rel met Poetin, bevestigen zijn bronnen dit verhaal. Ook zou Kadyrov vertrouwen op de expertise van El-Shahat, omdat hij Russische dokters niet vertrouwt. Verder schrijft Maytanov ook dat Kadyrov drugsverslaafd zou zijn, op basis van uitspraken van Akhmed Zakayev, een voormalige premier van Tsjetsjenië. Die zegt dat de leider net door zijn ziekte verslaafd zou zijn geraakt aan zijn medicatie. Ook zou hij in de tijd voordien vooral zijn energie halen uit medicijnen.

Rusland of Oekraïne?

De dader: Kadyrov werd dus vermoedelijk vergiftigd, maar door wie?

  • Echt duidelijk is het niet wie achter de aanslag zou zitten. Kadyrov zelf vreest een complot vanuit Rusland: hoewel de Tsjetsjeen zich jaren zonder nadenken achter Poetin schaarde, is die relatie de afgelopen maanden onder druk komen te staan. Kadyrov vindt dat Poetin niet ingrijpend genoeg is in het conflict in Oekraïne: hijzelf suggereerde bijvoorbeeld al om een tactische kernbom te droppen, om zo Kyiv op de knieën te dwingen. Daarnaast hintte hij ook op de oprichting van zijn eigen privémilitie. Het Kremlin vreest dat deze milities zich vroeg of laat wel eens tegen het regime in Moskou kan keren. De kans bestaat dan ook dat Poetin de dissedente Tsjetsjeen een waarschuwing stuurde, of hem langs de kant wil schuiven om een eigen handpop op diens stoel te zetten.
  • Daarnaast staat Kadyrov ook op een goed blaadje bij Jevgeni Prigozjin, de eigenaar van de Russische privémilitie Wagner Group. Die is de laatste maanden in een open conflict beland met het Kremlin, omdat zijn soldaten als kanonnenvoer worden ingezet, maar ze niet de uitrusting of munitie krijgen om goed te kunnen vechten.
  • Ook de Oekraïense inlichtingendiensten komen in beeld. Vorige maand werd de Tsjetsjeense majoor-generaal Apti Alaudinov, die de Akhmat-groep aanstuurt, een team special forces van de Tsjetsjeense lijfwacht, de Kadyrovieten. Hij zou vergiftigd zijn geweest met een poederbrief, en werd in een ziekenhuis in Moskou behandeld. Hierbij werd door verschillende analisten nadrukkelijk naar de Oekraïense inlichtingendiensten gewezen als dader.
Meer
Lees meer...