Kakken op vakantie: een paar tips die veel miserie kunnen voorkomen

Op vakantie gaan betekent voor veel mensen darmproblemen. Hier zijn een paar tips om het allemaal wat aangenamer te maken.

Darmproblemen op vakantie hebben verschillende oorzaken. Ze hebben niet alleen te maken met eten dat een beetje anders is dan je gewoon bent, het kan ook psychisch zijn. Alles is uiteindelijk anders dan je gewend bent.

Het zal je misschien verbazen, maar diarree is niet het grootste probleem. Dat is constipatie, verstopping, net moeilijker naar toilet kunnen gaan. Volgens sommige studies hebben zelfs 40% van de mensen die op vakantie gaan daar last van.

Dat is in veel gevallen een reactie van de darmbacteriën, hebben wetenschappers uitgevist: die zijn nogal gesteld op regelmaat en gewoontes. En als dat wegvalt, durven ze wel eens te staken.

Stress speelt ook mee – en bij de ene mens veroorzaakt dat diarree, bij de andere constipatie of obstipatie ala verstopping.

Drinken, begot!

Wat kan je doen tegen obstipatie? Om te beginnen: drinken. Veel mensen drinken te weinig als ze richting hun vakantiebestemming gaan. Omdat ze niet steeds onderweg willen stoppen of omdat ze een stoel aan het raam hebben in het vliegtuig en niet steeds op willen staan. Ons lichaam heeft echter vocht nodig om te zweten, te plassen, te ademen, maar ook om naar de grote wc te gaan.

Het is geen slecht idee volgens specialisten om, wanneer je op vakantie gaat, een halve liter tot een liter extra te drinken per dag. Anders wordt je ontlasting droog, hard en keutelig.

Ook een ander eetpatroon kan verstopping in de hand werken. Gedroogde vijgen of pruimen eten helpt.

Suiker & zout: op vakantie mag het

Diarree dan. Thee drinken en beschuiten eten helpt niet volgens darmspecialisten. Wat je dan wel moet doen? Voor wie niet meteen naar de imodium wil grijpen (dat trouwens niet geneest maar enkel je darmen in een knoop legt), is er ORS, een mengsel van zouten en druivensuiker om vocht aan te vullen. Je kan het bij de apotheker krijgen, ook in het buitenland. Tomatensap, cola of vruchtensap drinken kan ook geen kwaad.

Naast suiker is ook zout goed tegen diarree. Hier is een onorthodoxe maar doeltreffende tip: steek een paar bouillonblokjes of zakjes oplossoep bij je reisapotheek. Te veel zout is op zich niet gezond, maar op vakantie is het juist wel belangrijk. Zeker als je naar zonnige oorden trekt, want als je veel zweet verlies je ook veel zout.

Wat je – hoe moeilijk dat ook is – moet doen is: blijven eten. Veel mensen stoppen met eten als ze diarree hebben, maar dan krijg je niet voldoende suiker en zout binnen en droog je uit. Meestal gaat diarree trouwens binnen 3 tot 5 dagen vanzelf over.

Meer
Lees meer...