‘Kaleidoscope’: Hoe willekeurig is de “random volgorde” die je van Netflix krijgt echt?

De opvallendste reeks van het moment is zonder twijfel Kaleidoscope. De Netflixreeks vertelt het verhaal van een overval. Je volgt deze overval van 24 jaar voor de feiten tot zes maanden erna, maar dat moet je niet chronologisch doen. Kaleidoscope is namelijk zo opgebouwd dat je de reeks in eender welke volgorde kan kijken. Al lijkt het erop dat Netflix bepaalde volgordes de voorkeur geeft.

Je kan de Netflixreeks Kaleidoscope op 5.040 mogelijke manieren kijken. Als je de regels volledig aan je laars lapt, en ‘White’ niet als laatste bekijkt, kom je zelfs op een totaal van 40.320 mogelijke volgordes. Netflix geeft elke gebruiker een willekeurige volgorde, al lijkt het erop dat de streamingdienst niet alle 5.040 versies geeft als optie.

“Willekeurige volgorde”

Volgens Netflix krijgt elke gebruiker een willekeurige volgorde toegewezen waarin je de afleveringen van Kaleidoscope kan bekijken. Het begin en einde zijn voor iedereen sowieso hetzelfde. Zo begint iedereen bij de introductieaflevering ‘Black’, waarin het concept kort wordt uitgelegd. Het einde is, zoals de makers het willen, ‘White’. Daartussen zouden de afleveringen volgens Netflix volledig willekeurig zijn, maar wie vrienden heeft die hun volgorde vertelden, hebben misschien al gemerkt dat er wel veel “toevallige” gelijkenissen zijn in de willekeurige volgordes.

Onze (zeer kleine) steekproef leerde ons het volgende. De meeste mensen krijgen na de introductie ofwel ‘Green’ of ‘Yellow’ te zien. Daarna zitten de afleveringen ‘Violet’, ‘Orange’, ‘Blue’ en ‘Green’ of ‘Yellow’ wel in willekeurige volgorde. Maar het einde is voor vrijwel iedereen (correct us if we’re wrong) exact hetzelfde: ‘Red’, ‘Pink’ en tot slot ‘White’.

Beste volgorde?

Het lijkt er dus op dat Netflix niet echt 5.040 mogelijke volgordes verspreidde onder z’n gebruikers. Al kan je natuurlijk wel zelf beslissen om de afleveringen in een andere volgorde te zien. Maar voor het kijkgemak van Netflix, waarbij de volgende aflevering automatisch begint te spelen, is het natuurlijk handiger om simpelweg de volgorde die Netflix je geeft te volgen. Anders moet je namelijk na elke aflevering opnieuw naar het menu om de volgende te kiezen.

Maar wanneer je kijkt naar wat door de meeste mensen genoemd wordt als “de beste manier om naar Kaleidoscope te kijken“, kom je geregeld opties tegen met ‘Red’, ‘Pink’ en ‘White’ in die volgorde op het einde. En da’s niet helemaal vreemd. De reeks werkt toe naar een overval, die gebeurt in ‘White’. In die aflevering, die volgens de makers als laatste bekeken moet worden, komt alles dus samen. ‘Red’ en ‘Pink’ spelen zich af na de overval, waardoor het ook logischer is om deze op te sparen tot na het bekijken van de andere kleuren, waarin je de personages beter leert kennen. ‘Yellow’ en ‘Green’, de afleveringen die de meeste mensen als eerste krijgen, zijn dan weer goede afleveringen om de hoofdpersonages te leren kennen. Daardoor is het ook logisch dat Netflix deze vaak als eerste geeft aan de kijkers.

Wij keken zelf in de volgorde die Netflix ons gaf, zijnde: ‘Yellow’, ‘Green’, ‘Blue’, ‘Orange’, ‘Violet’, ‘Red’, ‘Pink’, ‘White’. Dat leverde een samenhangend verhaal op dat opbouwde naar een spannende apotheose in de laatste afleveringen. Maar het bleef wel een traditionele storytelling. Wie het liever wat meer atypisch aanpakt, zal waarschijnlijk zelf de volgorde moeten aanpassen.

Bekijk hier nog eens de trailer voor Kaleidoscope:

Bekijk hier onze top 50 met de beste series op Netflix.

Meer
Lees meer...