Kalender Formule Eén omvat voortaan vier races in Midden-Oosten

De Formule Eén kan dit jaar dan toch nog een kalender met tweeëntwintig races afwerken. Een geplande wedstrijd in Australië werd wegens reisbeperkingen geschrapt, maar het emiraat Qatar bleek bereid om de leemte op te vullen. Dat heeft Stefano Domenicali, topman van Formula One, gemeld.

Domenicali kon eraan toevoegen dat er bovendien een overeenkomst is gesloten om gedurende tien jaar een race in Qatar te organiseren. Die periode gaat over twee jaar van start. Volgend jaar moet Qatar immers alle sportieve aandacht besteden aan de organisatie van het Wereldkampioenschap Voetbal.

Interesse

De Formule Eén is tijdens het weekend van 21 november te gast op het Losail International Circuit, in de buurt van de Qatarese hoofdstad Doha. Dit betekent dat het lopende seizoen met drie races in het Midden-Oosten zal worden afgesloten. In december zijn er immers ook nog wedstrijden voorzien in Jeddah in Saoedi-Arabië en Abu Dhabi.

“De Formule Eén heeft aangetoond zich aan de omstandigheden te kunnen aanpassen”, benadrukte Domenicali. “Bovendien is het duidelijk geworden dat er wereldwijd een grote interesse in onze sport heerst. Vele locaties tonen belangstelling om een wedstrijd te organiseren.”

De Formule Eén heeft zwaar te lijden gehad van de uitbraak van de coronapandemie. Eerder al moesten wedstrijden in China, Canada, Singapore en Japan van de kalender worden afgevoerd.

De race in Australië werd wegens inreisbeperkingen in eerste instantie van maart naar november verschoven, maar moest uiteindelijk ook definitief geschrapt worden. “Qatar, dat al langer interesse toonde in een eventuele organisatie van een race, bleek echter bereid om die opengevallen plek op de kalender in te vullen.”

“Bovendien kon met Qatar een overeenkomst worden gesloten om in het emiraat gedurende tien jaar een race te organiseren”, merkte Domenicali op. “Dat contract gaat over twee jaar in, na de afloop van het Wereldkampioenschap Voetbal dat in het emiraat wordt georganiseerd.”

Mensenrechten

Het is ook niet zeker of het Losail International Circuit, dat momenteel vooral voor motorraces wordt gebruikt, in Qatar ook voor de Formule Eén de thuisbasis zal blijven. Daarvoor zouden aan het circuit immers belangrijke veranderingen moeten worden doorgevoerd.

Het akkoord met Qatar betekent echter dat de volgende periode de jaarkalender van de Formule Eén vier races in het Midden-Oosten zal omvatten. Ook Saoedi-Arabië, Abu Dhabi en Bahrein hebben zich immers voor meerdere jaren een plaats op de kalender van de Formule Eén verzekerd.

Die alliantie heeft echter ook voor de nodige controverses gezorgd. Critici verwijzen onder meer naar problemen op het gebied van mensenrechten. Daarbij wordt vooral Qatar geviseerd door de onmenselijke behandeling van de migranten die bij de bouw van de stadions voor het Wereldkampioenschap Voetbal worden ingezet.

Regerend Formule Eén-kampioen Lewis Hamilton had al ter gelegenheid van Bahrain Grand Prix aan het begin van dit seizoen opgeroepen de inbreuken van de mensenrechten in de gastlanden van de races niet te negeren.

(kg)

Meer
Lees meer...