Kalmte kan u redden: waarom we Tom Lenaerts nooit als kandidaat in zijn eigen quiz zullen zien

Kalmte kan u redden: waarom we Tom Lenaerts nooit als kandidaat in zijn eigen quiz zullen zien

Wie vanavond naar één zapt, zal een vertrouwd beeld te zien krijgen: Tom Lenaerts die een quiz presenteert. De verloren zoon is weer thuis op de altijd sterke zondagavond van één. ‘Kalmte kan u redden’, zo heet het nieuwe programma dat iedere zondag vlak voor de fictiereeks ‘T.’ te zien zal zijn. Een quiz waarin het niet volstaat de juiste antwoorden te kennen, en waaraan Tom zelf nooit zou kunnen deelnemen.

Door: Inge Ringoot & Günther Brants

Het rijtje programma’s dat Tom Lenaerts voor de zondagavond van één maakte is echt wel indrukwekkend. Je had Schalkse Ruiters, Mannen Op De Rand Van Een Zenuwinzinking, De Pappenheimers en De Parelvissers. En natuurlijk was er ook De Mol, een programma dat momenteel wat gevoelig ligt door de plannen van VIER om het na dertien jaar weer van onder stof te halen. Tom liet vorige week in Van Gils & Gasten nog verstaan dat hij De Mol liever niet zou zien terugkeren. En hij vindt ook dat er niet netjes is gehandeld, omdat hij helemaal niet op de hoogte was. Een discussie die zeker nog wordt vervolgd.

Maar de komende weken heeft Tom Lenaerts belangrijkere dingen aan z’n hoofd. Kan hij zijn eigen gouden tijden bij één doen herleven met Kalmte kan u redden? Eén ding is zeker: de andere zenders staan hem absoluut niet in de weg en halen bij voorbaat de witte vlag boven. Op VTM rakelen ze de Bond-films nog eens op uit het archief, VIER zendt een reeks crimireeksen uit. Enkel 2BE doet nog wat moeite door het derde seizoen van Foute Vrienden naar zondag te schuiven.

De Pappenheimers

“Ik ben heel blij dat ik terug een programma heb”, zegt Tom. “Ik hoop dat het een quiz wordt die én heel spannend is, én heel entertainend.” Een beetje zoals De Pappenheimers dus? “Eerlijk gezegd mis ik dat programma niet zo erg. Maar ik ben wel blij dat ik terug een quiz mag maken voor zondagavond. En van zodra ik weer in de studio zit, voelt het heel vertrouwd aan. Ik ben ook blij dat het een quiz wordt zonder bekende Vlamingen, alleen met onbekende mensen.”

Het wordt dus iets totaal anders dan De Pappenheimers, maar het is wel zeker dat het niet volstaat om enkel de vragen goed te beantwoorden. “Het moet beginnen als een spel, maar eindigen als bittere ernst. Mensen die hun stress goed onder controle kunnen houden én veel weten, maken kans om 10.000 euro te winnen.” En dat mag je letterlijk nemen, want hun hartslag wordt gemeten terwijl ze vragen beantwoorden. “We meten het stressniveau met een systeem dat samen met de KU Leuven ontwikkeld is.”

Zenuwen

“Het is eigenlijk de eerste quiz waarin echt gebeurt wat in heel veel quizprogramma’s wordt gezegd, namelijk: ‘Nu moet je rustig blijven.’ Hoe rustiger je bent, hoe meer punten je kan krijgen.” Tom Lenaerts geeft toe dat hij zelf nooit zou kunnen deelnemen aan zijn eigen quiz. “Ik ben veel te zenuwachtig om mee te doen met een quiz. Dat is echt niks voor mij. Maar ook als presentator ben ik iemand die heel contextgevoelig is. Dus als de eerste vijf minuten van een opname goed verlopen, dan zakt mijn stressniveau direct. Maar als er iets niet goed loopt, dan kan ik heel snel nerveus worden.”

Stiekem dromen we natuurlijk dat de terugkeer van Tom Lenaerts bij één tot een nieuwe samenwerking met Bart De Pauw kan leiden. “Dromen kan nooit kwaad”, lacht Tom. “Ik zie Bart regelmatig. Hij is de peter van mijn dochter. En ja, ooit zullen we nog wel eens iets samen doen. Maar ik weet dat het de volgende jaren niet zal gebeuren.”

Kalmte kan u redden – zondag om 20u25

Gesponsorde artikelen