Kamala Harris, en dus niet Joe Biden of Bernie Sanders, steelt de show op nieuw debat

Democratische presidentskandidate Kamala Harris
epa

Kamala Harris heeft tijdens een nieuw debat met meer dan tien Democratische presidentskandidaten hard uitgehaald naar Joe Biden. Ze pakte de ex-vicepresident zwaar aan over integratie en ras. Harris, de enige zwarte kandidate, speelde het heel persoonlijk en leek zelfs Biden aan het wankelen te krijgen. Zo werd dus geheel onverwacht niet Joe Biden of Bernie Sanders maar Kamala Harris de ster van de avond.

Het nieuwe debat, het tweede op twee dagen tijd omwille van het grote aantal kandidaten binnen de Democratische partij, kondigde zich op voorhand aan als een clash tussen ex-vicepremier Joe Biden en senator Bernie Sanders, maar de twee werden door andere, minder bekende, kandidaten helemaal overschaduwd. Dé ster van de avond was echter wel Kamala Harris, die een scherpe aanval op Joe Biden gebruikte om het laken naar zich toe te trekken.

“Het is heel persoonlijk en echt pijnlijk om te horen”

Kamala Harris pakte bij een vraag over ras bruut het woord over en stelde dat zij de enige was die het recht had om op die vraag te antwoorden als enige zwarte kandidate. Van dat moment maakte ze gebruik om verschroeiend hard uit te halen naar Joe Biden, een van de favorieten voor de Democratische presidentskandidatuur.

Ze viel de ex-vicepresident zwaar aan over enkele recente uitspraken over twee andere senatoren. “Ik geloof niet dat je een racist bent”, stelde Harris. “Maar het is heel persoonlijk en ook echt pijnlijk voor mij om je te horen praten over de reputatie van twee senatoren die hun reputatie en carrière hebben uitgebouwd op de segregatie van ras in dit land.”

“Dat kleine meisje was ik”

Maar daar hield Harris niet op. Ze haalde ook het verzet van Biden in het verleden tegen het zogenaamde ‘bussing’ aan, waarbij minderheidsstudenten met bussen naar (betere) scholen in voor het overgrote deel witte districten werden gevoerd. Harris speelde het daarbij heel persoonlijk. Zo stelde ze dat toen Biden bezig was bussing tegen te werken, er een klein, zwart meisje was in Oakland, in Californië, die op zo’n bus naar een betere school zat. “En dat kleine meisje was ik.”

Van die emotionele uithaal maakte haar campagneteam handig gebruik. Zo postte ze niet veel later een foto van zichzelf als kind, met daarbij de quote die ze tijdens het debat gebruikte.

Wankelende Joe Biden

Harris was zo de onverwachte ster van de avond en diende favoriet Joe Biden een zware klap toe. De bekendmaking van haar kandidatuur in januari van dit jaar werd nog op gejuich onthaald, maar sindsdien deemsterde de senator wat weg.

Tijdens het tweede debat zag ze echter een kans en die greep ze duidelijk met beide handen. Vraag is waar dit zal eindigen voor Harris, die een al wankelende Joe Biden nog wat extra klappen toediende.

Gesponsorde artikelen