Kamer en Vlaams parlement maken schuiven leeg: hele reeks wetten nog aangenomen

Kamer en Vlaams parlement maken schuiven leeg: hele reeks wetten nog aangenomen

De Kamer en het Vlaams parlement sluiten de deuren. Op de allerlaatste dag zijn daarbij nog een pak maatregelen erdoor gekomen. Onder meer een verbod op tabak verkopen aan 16- en 17-jarigen, en roken in de wagen met kinderen. Maar plots kwam er ook 50 miljoen euro vrij voor het kleuteronderwijs. En terroristen en recidivisten worden strenger aangepakt.

De laatste dag van deze legislatuur in de Kamer, dat was het gisteren. Meteen neemt de Kamer afscheid van een pak parlementsleden. Sommigen, zoals N-VA-voorzitter Bart De Wever en Groen-voorzitter Meyrem Almaci verkassen naar het Vlaams parlement. Andere parlementsleden gaan op pensioen: Eric Van Rompuy (CD&V), Dirk Van der Maelen (sp.a), Monica De Coninck (sp.a), maar ook Laurette Onkelinx (PS) en Olivier Maingain (DéFI) keren niet meer terug naar de Kamer. Voor een pak van hen was er een afscheidsfeestje in de Kamer.

Tegelijk jagen de partijen er nog een hele reeks wetsvoorstellen door. Misschien wel het meest opvallende is een doorbraak in het tabaksdossier. België is al langer een uitzondering in Europa: veruit in de meeste landen kan je onder de 18 jaar geen tabak kopen. Maar nu scherpt het parlement de regels alsnog aan. Er komt een verbod, zowel voor sigaretten als e-sigaretten.

Dat is het resultaat van een vreemd steekspel onder de voormalige meerderheid. De Zweedse regering werkte aan een tabaksplan, maar raakte het onderling maar niet eens.

Toen de regering viel en een minderheidskabinet overbleef, kwam er een stroomversnelling en op de valreep nu alsnog de maatregel. Het waren vooral N-VA en CD&V die het verbod op verkoop aan 16 en 17-jarigen in te voeren. Open Vld-minister Maggie De Block, die het dossier in haar bevoegdheid van Volksgezondheid had, was lang tegen. Maar uiteindelijk onthielden de Vlaamse liberalen zich.

Tegelijk slepen de liberalen een ander verbod in de wacht: het is voortaan niet toegestaan om te roken in de wagen met kinderen onder de 16 jaar. Dat kreeg ook een ruime meerderheid, het waren de N-VA’ers die zich deze keer onthielden.

Meer geld voor kleuters

In het Vlaams parlement was het meest opvallende dossier misschien wel dat van het kleuteronderwijs. Tijdens het groot onderwijsdebat van de Christelijke koepel, woensdag in Brussel, werd het duidelijk dat er een consensus was om het kleuteronderwijs een enveloppe van 50 miljoen meer te geven, over alle partijen heen. Maar een opbod tijdens het debat (“Waarom doen we het dan nu al gewoon niet?”) leidde ertoe dat de Vlaamse regering het licht op groen zette en op 1 dag alles door het Vlaams parlement gejaagd werd: zaak geregeld.

Ook op het domein justitie was het kwestie van de schuiven leeg te maken. Een nieuwe wet pakt recidivisten harder aan. Die hadden sinds een arrest van het Grondwettelijk Hof van vorig jaar de mogelijkheid om toch na één derde van hun straf vrij te komen. Nochtans was dat jarenlang anders, en kon dat maar na twee derde. Nu wordt het opnieuw die termijn van twee derden.

Ook terrorisme wordt strenger aangepakt, de straffen worden zwaarder. Terroristen die een aanslag mee planden en beslissingen namen krijgen ook vijf tot vijftien jaar cel.

Gesponsorde artikelen