Kamervoorzitter Bracke (N-VA) bevestigt: premier Michel (MR) kan (en zal) grondwetswijziging blokkeren

Kamervoorzitter Bracke (N-VA) bevestigt: premier Michel (MR) kan (en zal) grondwetswijziging blokkeren

Het ziet er niet naar uit dat de volgende Kamer een ‘constituante’ wordt, dat ze de Grondwet kan wijzingen. Want om dat te kunnen moet je een meerderheid in Kamer en Senaat hebben, maar vooral ook een goedkeuring van de regering. En zelfs al is dat een minderheidskabinet, én is ze in lopende zaken, dan nog kan ze blokkeren. Dat bevestigt kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA). Premier Charles Michel (MR) is van plan dat te doen: de deur is dicht.

Het is één van de laatste grote knopen die zou moeten doorgehakt worden: stelt deze legislatuur de Grondwet open voor wijzigingen, zodat een volgende ploeg in de Kamer, met een tweederdemeerderheid dan uiteraard, de Grondwet kan wijzigen?

In het verleden was dit nooit echt een grote discussie, om praktische reden was er altijd wel een meerderheid te vinden die de artikels aanduidde in de Grondwet, om de volgende keer dan eventueel te wijzigen. Er is immers nog niets beslist, als dit gebeurt: een tweederdemeerderheid is nog heel wat anders dan een simpele meerderheid vinden.

Maar vandaag is het een heel symbolische discussie geworden. Niet in het minst omdat het onderwerp was van een geheim deel van het regeerakkoord: in de zogenaamde Atoma-schriftjes stond dat de MR akkoord zou gaan met de Grondwet aanduiden voor wijziging, als alle partijen loyaal de rit hadden uitgereden. Dat lekte uit, Jan Jambon (N-VA) sprak erover op een meeting, en het bracht destijds de MR en de premier wat in verlegenheid.

En het gaat natuurlijk ook over het beeld van de MR als hebben zij mee ‘gecollaboreerd’ met de N-VA, en zich als enige Franstalige partij gewaagd aan een coalitie met de Vlaams-nationalisten. Nu dus zo scherp mogelijk zijn op het communautaire dossier is dus cruciaal voor Charles Michel (MR) en co.

Michel kan de discussie eindigen

Vandaar dat de premier de deur stevig dichthoudt: hij is niet van plan om enig artikel in de Grondwet te laten aanduiden. En wil Michel niet, dan kan de regering dus ook niet. En dan is de facto heel de discussie onherroepelijk afgelopen.

“Er zijn drie instanties die ‘ja’ moeten zeggen over de lijst met grondwetsartikelen: de Kamer, Senaat en regering. Dat moeten ze elk op eigen kracht doen. Zelfs al heeft de regering geen meerderheid, ze moet het op eigen kracht doen. En dat wil ze niet”, zo zegt Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA), die juridisch advies vroeg over de zaak. En dat is dus duidelijk: “Er zijn op dit moment verschillende blockages. Maar het zou ontstellend jammer zijn, dat het systeem, dat democratisch is, als een blok beton gebruikt wordt om niets te veranderen”, zo stelde hij op Radio 1.

De N-VA is uiteraard voor het aanduiden van de artikelen van de Grondwet. “Er zijn redenen te over om onze structuren aan te pakken. Uit een rapport van de Europese Commissie blijkt dat we sociaal-economisch achterlopen omwille van onze complexe structuren. Het is niet omdat je nu beslist dat we die zouden kunnen herzien, dat je ook alles moet herzien. Maar wij kunnen bijvoorbeeld straks niet het aantal politici verminderen, we kunnen niet de structuren wijzigen. Het is niet omdat juridisch de eerste minister het recht aan zijn kant heeft, dat er daarom niets meer politiek kan gebeuren”, zo zegt Bracke.

Maar die kans is erg klein. De Open Vld wil graag de Grondwet aanpassen, om hem liberaler te maken. De groenen willen het doen, om hem groener te maken. Maar CD&V is niet happig, ze willen “geen avonturen met de Grondwet”, zo is te horen. En een nieuwe staatshervorming moet pas in 2024, niet in de volgende legislatuur dus. Aan Franstalige kant wil niemand. En de sleutel ligt dus bij Michel, en die houdt de deur op slot.

Het parlement lijkt ook door te doen tot na de paasvakantie. Als ze echt de Grondwet willen wijzigen, moeten ze 40 dagen voor de verkiezingen het parlement ontbinden. Maar nu zou het enkel de werkzaamheden schorsen. Dus alweer een signaal dat er geen grondwetswijziging komt.

epa

Gesponsorde artikelen