Kan Facebook binnenkort de richting van je ogen volgen?

Kan Facebook binnenkort de richting van je ogen volgen?

Het zijn meestal nogal futuristische films waarin we zien dat scanners de bewegingen van je ogen volgen, maar ’t is ook gewoon al realiteit. The Eye Tribe, een Deens bedrijfje dat technologie ontwikkelde die onder andere achter de VR-technologie zit, werd nu ook overgenomen door een dochteronderneming van Oculus. Dat belooft voor de toekomst. 

Je kent het wel, de scanners in scifi-films die je identiteit bepalen aan de hand van je netvlies. Da’s waar je aan denkt als we technologie vernoemen die de beweging van je ogen kan volgen. Maar da’s wat ver gegrepen: de soft- en hardware van Deense tech start-up The Eye Tribe volgen je ogen terwijl je door een pagina scrollt, of naar welk stuk van het scherm je kijkt in een game. Ze zorgen er dan voor dat de pagina meebeweegt met je ogen, je moet dan niets meer handmatig verplaatsen.

En die start-up, mét de technologie en dertien werknemers, werd nu, voor een onbekende prijs, overgenomen door Oculus, de dochteronderneming van Facebook. Oculus is gespecialiseerd in VR, dus zal de ‘oogvolger’ waarschijnlijk gebruikt worden om dat soort games verder te ontwikkelen.

Maar er bestaan ook andere mogelijkheden: zo kan je in een multiplayergame die oogvolger ook gebruiken om de kijkrichting van andere spelers te tonen. En het zal waarschijnlijk ook niet te lang duren voor een clevere reclamemaker de voordelen ontdekt. Overigens wordt de eyetracker ook al door enkele andere Android-apps gebruikt. Nieuw is het dus niet, maar in de handen van Facebook krijgt de software waarschijnlijk een doorstart.

Gesponsorde artikelen