Kan je besmet raken met het coronavirus door muggen?

mug
Shutterstock

We worden sinds enkele dagen verwend met de eerste lentedagen van het jaar. Jammer genoeg duiken daardoor ook meteen de eerste muggen op. Nu de wereld geteisterd gaat onder de coronapandemie, vragen veel mensen zich dan ook af of je kan besmet raken met het nieuwe coronavirus door een muggenbeet.

De vraag is zeker niet onlogisch. Muggen zijn verantwoordelijk voor naar schatting 2 miljoen doden per jaar. Bij veel soorten muggen heeft het vrouwtje namelijk bloed nodig om haar eieren te doen uitkomen. Daarvan maken bepaalde virussen gebruik om zich te verspreiden.

Niet alle virussen

Onder andere dengue of knokkelkoorts, gele koorts, de westnijlziekte, elefantiasis, chikungunya en vele anderen worden zo overgedragen van mens op mens of van dier op mens. Muggen zorgen ook voor de verspreiding van malaria, al wordt dat veroorzaakt door een parasiet.

Toch zijn er ook heel wat andere, dodelijke virussen die niet door muggen overgedragen kunnen worden. De bekendste voorbeelden daarvan zijn hiv en ebola. Dat laatste is bij de recente uitbraken in Afrika meermaals getest, maar zelfs als je muggen injecteert met het ebolavirus raken ze er niet door geïnfecteerd.

Coronavirus

Ook van het coronavirus is nog geen enkel bewijs gevonden dat muggen het kunnen verspreiden. Dat wordt bevestigd door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Sowieso is het coronavirus een respiratoir virus dat vooral verspreid wordt via druppels die vrijkomen als we hoesten of niezen of via oppervlakten waarop het zich bevindt.

WHO muggen coronavirus
Bron: WHO

Je kan het coronavirus wel vinden in bloedstalen van besmette mensen, maar de kans dat een mug die bloed zuigt op die manier een virale dosses opzuigt die groot genoeg is, is heel klein. Daarnaast is er ook nog steeds geen enkel bewijs gevonden dat muggen zelf geïnfecteerd kunnen raken met het nieuwe coronavirus. En dat is nodig om het virus te kunnen doorgeven aan anderen.

Gesponsorde artikelen