Kan je je spaargeld overhevelen naar een andere rekening zonder je opbrengsten te verliezen?

Nu verschillende banken de spaarrente hebben opgetrokken, overwegen ongetwijfeld veel spaarders om hun zuurverdiende spaarcenten over te hevelen naar de meer lucratieve spaarformules. Maar waar moet je op letten? 

Waarom is dit belangrijk?

De centrale banken blijven de rentes verhogen. Zo heeft de Europese Centrale Bank (ECB) vorige week nog de rente met 50 basispunten opgetrokken. Daardoor bedraagt de depositorente – de vergoeding die de banken krijgen op het geld dat ze stallen bij de nationale centrale banken – voortaaan 2,5 procent. Dat geeft de banken (nog) meer ruimte om hun spaarders een hogere spaarvergoeding uit te betalen.

Meer en meer renteverhogingen: Er gaat geen week voorbij zonder dat een bank de rente optrekt.

  • De jongste verhoging staat op naam van de internetbank MeDirect. Die bank heeft de voorbije week onder meer de rente op de Fidelity-rekening verhoogd van 1,2 naar 1,5 procent.

Samenstelling spaarrente

Wisselen van spaarboekje: Door de opeenvolging van renteverhoging is de kans groot dat je bij een andere bank een lucratiever spaarboekje kunt openen. Indien je de overstap maakt, kan dat gevolgen hebben voor je spaaropbrengsten. Allereerst is het belangrijk om te kijken naar de samenstelling van de spaarrente. Bij het leeuwendeel van de spaarboekjes bestaat die vergoeding uit een basisrente en getrouwheidspremie.

  • De basisrente wordt berekend op basis van hoelang je geld gedurende een jaar op het spaarboekje staat. De banken betalen de basisrente (meestal) één keer per jaar uit. Dat gebeurt doorgaans op 1 januari. Als op dat moment het spaargeld nog geen volledig jaar op je spaarrekening staat, wordt de rente gedeeltelijk uitbetaald.
  • De getrouwheidspremie krijg je pas als je je kapitaal twaalf onafgebroken maanden laat staan. Je verliest die premie als je het geld vroeger opvraagt.
  • Als je je spaargeld op een ander spaarboekje parkeert, zul je dus de basisrente krijgen voor de periode dat je geld (tijdens dat jaar) op je oude rekening stond. De getrouwheidspremie verlies je volledig. 

Spaarrekening bij dezelfde bank

Uitzondering: Het is wel mogelijk om je getrouwheidspremie te behouden als je je geld overhevelt naar een spaarrekening bij dezelfde bank.

  • Sinds 1 januari 2014 is de getrouwheidspremie meeneembaar tussen spaarrekeningen van dezelfde financiële instelling, waarvan jij de rekeninghouder bent. 
  • Concreet betekent dat je de oude getrouwheidspremie krijgt tot op het moment dat je je spaarkapitaal overhevelt. Daarna is de premie van de nieuwe rekening van toepassing.
    • Opgelet: in totaal moet je kapitaal wel twaalf opeenvolgende maanden op die twee rekeningen staan om de getrouwheidspremie te krijgen.
  • Op die manier kan je tot drie keer per jaar geld overschrijven naar een ander spaarboekje bij dezelfde bank.
  • Die regeling geldt enkel voor overschrijvingen van minstens 500 euro.

Niet gereglementeerde spaarrekening

Sommige banken bieden ook niet gereglementeerde spaarformules aan. 

  • Dergelijke spaarrekeningen bestaan doorgaans uitsluitend uit een basisrente. Dat betekent dus dat je een deel van de spaaropbrengsten krijgt als je je geld parkeert op een ander spaarboekje.
  • Vergeet niet: op de opbrengsten van een niet-gereglementeerde spaarrekening betaal je een roerende voorheffing van 30 procent.

(kg)

Meer
Lees meer...