Left Right
scrollTop top

Kan je met statistieken het WK voorspellen? Zo ja: Hazard wordt vedette, maar Brazilië wereldkampioen


Kan je met statistieken het WK voorspellen? Zo ja: Hazard wordt vedette, maar Brazilië wereldkampioen

Een gouden regel in het voetbal stelt dat alles mogelijk is. Dat is het mooie aan de sport die vanaf volgende week een maand lang centraal zal staan. Toch heeft de bank Goldman Sachs even uitgerekend hoe het WK er volgens de statistieken zal uitzien. Eden Hazard staat in het droomelftal van de bank, maar de Belgen zullen er in de 1/8ste finale wel uit vliegen. En de wereldbeker, die is voor Brazilië. Een uitgebreid rapport dat er totaal niet toe doet, maar wel grappig/boeiend om lezen is.

Erg gewaagd klinkt die pronostiek natuurlijk niet. Brazilië is het thuisland en is daardoor één van de topfavorieten om Spanje als wereldkampioen op te volgen. En België zit in een erg haalbare groep, maar de tweede ronde wordt uiteraard een ander paar mouwen.

Hoe kan een bank het WK voorspellen?

Dat kunnen ze natuurlijk niet, maar ze claimen wel over de juiste methode te beschikken om met allerlei statistieken en variabelen het resultaat van de wedstrijden te bepalen. Met de technische uitleg gaan we je niet lastig vallen, maar ze maken bijvoorbeeld gebruik van de Elo-ratings van de nationale teams. Dat is een alternatief op de traditionele FIFA-ranglijst. Terwijl België bij de FIFA nog op de twaalfde plaats staat, doen we het in dat andere systeem minder goed met een achttiende positie. Brazilië voert die rangschikking aan, terwijl Spanje officieel nog altijd nummer één is bij de FIFA. Elo berekent hoe sterk een team is op basis van vaardigheden en dergelijke. Het systeem werd aanvankelijk in het schaken gebruikt.

Daarnaast keek Goldman Sachs nog naar de voorbije tien officiële wedstrijden van de deelnemers, naar de doelpunten die ze maakten en de tegengoals die ze binnenkregen. En bij frequente deelnemers van het WK werd ook uitgerekend of ze normaal altijd goed of slecht presteren op een eindronde. Daar gaan de kansen van Engeland…

Dream Team

Voor alle duidelijkheid: het droomelftal is niet samengesteld op basis van cijfers en statistieken. Dat hebben 1.700 klanten van de bank gedaan. Desalniettemin heel mooi dat ze veel van onze Eden Hazard verwachten. Hij is één van de 11 topspelers en als je de andere namen ziet, dan besef je dat die plaatsen bijzonder duur zijn. Ze maken als opmerking bij Hazard dat hij snel is als de bliksem en bovendien de allereerste Belg is die het Dream Team van de bank haalt.

In het doel staat dus nog geen Thibaut Courtois, maar wel Manuel Neuer. Philipp Lahm en Dani Alves bezetten achteraan de vleugels. Sergio Ramos en Thiago Silva zijn de centrale verdedigers. Hazard staat op een driemansmiddenveld met Andres Iniesta en Franck Ribéry. De absolute droomaanval bestaat uit Neymar, Lionel Messi en Cristiano Ronaldo (al is die momenteel nog geblesseerd). Brazilië levert dus drie spelers, Spanje en Duitsland twee. Onder de clubs zijn vooral Bayern München en Barcelona aanwezig met drie spelers elk.

België verliest in 1/8ste finale

We dromen luidop van een herhaling van 1986, toen België naar de halve finale doorstootte, maar volgens Goldman Sachs sneuvelen we al in de 1/8ste finale. Opvallend: volgens hun berekeningen eindigt elke wedstrijd in onze poule op 1-1 en zo bepalen details wie doorgaat. Rusland krijgt uiteindelijk de groepszege en de Rode Duivels grijpen de gevreesde tweede plaats. Gevreesd, want nu komen we uit tegen Duitsland. De groepsfase is trouwens behoorlijk vreemd wanneer je naar de bookmakers kijkt. Die maken van ons land de absolute favoriet om de poule te winnen, maar uiteindelijk winnen we volgens de methode van Goldman Sachs geen enkele wedstrijd.

Het geloof in Brazilië is duidelijk groot bij Goldman, want zij scoren in de groepsfase wel heel vlot: 4-1 tegen Kroatië, 4-1 tegen Mexico en 5-0 tegen Kameroen. De opvallendste verliezer uit de groepsfase is uiteraard Engeland – we hadden het zelf kunnen voorspellen. Voorts zien we verrassend Iran bij de laatste 16 opduiken, ten koste van Bosnië en Nigeria. En daarna gaat het als volgt verder:

Duitsland is met 2-1 te sterk voor onze Rode Duivels. Ook Nederland sneuvelt meteen tegen Brazilië. Frankrijk heeft verrassend strafschoppen nodig om Iran uit te schakelen, terwijl Italië Colombia over het been legt. Het leidt allemaal tot twee bijzonder mooie halve finales met Brazilië-Duitsland en Spanje-Argentinië. Uiteindelijk krijgen de Zuid-Amerikaanse fans wat ze willen: een finale tussen Brazilië en Argentinië die met 3-1 door het gastland wordt gewonnen.

Belgisch voetbal sterker dan economie

We vinden in het rapport ook een volledige bladzijde over ons land terug. De auteurs springen in hun analyse voortdurend van voetbal naar zaken die uiteindelijk toch nog iets belangrijker zijn, zeker voor een bank. De verkiezingen vormen een voornaam onderwerp, want het is onwaarschijnlijk dat er tegen het begin van het WK een nieuwe regering zal zijn – we zijn danzij onze vorige regeringsvorming nog steeds beroemd in het buitenland. Dus zal de bevolking zich meer dan ooit op het voetbal storten.

Terwijl het Belgische voetbal tussen 2007 en 2013 een indrukwekkende opmars van de 71ste naar de 5de plaats op de FIFA-ranking heeft gemaakt, is onze economie minder spectaculair gegroeid. Toch staan er lovende woorden over onze ministers in het rapport. Alleen zou onze export een voorbeeld moeten nemen aan de spelers die we intussen naar het buitenland geëxporteerd hebben. Zouden we Engeland nog iets dan Rode Duivels kunnen verkopen?

Gelukkig zeggen cijfers niet veel

Wanneer straks de bal rolt, heeft iedere grasspriet een grotere invloed op het resultaat dan dit rapport. Laat ons dus hopen dat de Belgen het toch iets beter doen. Statistieken zijn natuurlijk wel altijd leuk om een WK te beginnen. Deze vallen op:

– België heeft 61,8% kans om de tweede ronde te halen. Daarna wordt het erg moeilijk. Kwartfinale: 25,9% kans; halve finale 9,5% kans; finale 3% kans; eindzege 0,6% kans.

– Brazilië kan gewoon niet naast de tweede ronde grijpen. Ze zijn met 48% kans favoriet voor de wereldtitel. Argentinië volgt met 14,1% en Duitsland met 11,4%. De kans dat Spanje zijn wereldtitel verlengt, is slechts 9,8%.

– Voor zes ploegen is het WK nu al afgelopen, omdat ze gewoon 0,0% kans maken op wereldkampioen te worden: Japan, Ghana, Costa Rica, Honduras, Kameroen en Algerije.

– Een positief signaal voor de Belgen: de bookmakers geven ons aanzienlijk meer kans om wereldkampioen te worden.

– Uit de berekeningen blijkt dat het gastland automatisch meer kans heeft om de wereldtitel te winnen, en zelfs veel meer kans wanneer het om een topvoetballand gaat. Brazilië mag dus dromen. Vooral Zuid-Amerikaanse teams hebben dat thuisvoordeel overigens nodig om sterk te presteren.

Is Goldman Sachs een goede pronostieker

Gelukkig niet helemaal. Ook in 2010 hadden ze voorspeld dat Brazilië het WK zou winnen, maar daar hebben de Nederlanders een stokje voor gestoken. Wel hadden ze verwacht dat Spanje en Nederland de belangrijkste uitdagers zouden worden. Dat Slovakije de 1/8ste finale zou spelen en Ghana de kwartfinale hadden ze hoegenaamd niet zien komen. Laten we dus maar positief blijven en stellen dat onze Rode Duivels de groepsfase zullen winnen. En daarna is alles mogelijk…

(Bronnen: Goldman Sachs Global Investment Research, The Wall Street Journal)

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  45.576.990
 • Aantal
  doden
  1.188.787
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  412.314
 • Aantal
  doden
  11.452