Kan jij dit hoedenraadsel dat Google voorlegt aan sollicitanten oplossen?

Niks zaliger dan je hoofd breken over een raadsel dat onmogelijk op te lossen lijkt, terwijl als je het antwoord kent denkt: ‘Was dit nou zo moeilijk?’ Ook bij Google houden ze er blijkbaar van, want daar leggen ze o.a. deze hersenkraker voor aan kandidaten tijdens een sollicitatiegesprek. Het is er eentje over gevangenen, rode en blauwe hoeden en een agressieve bewaker. Kan jij deze oplossen?

Honderd gevangen staan achter elkaar in een rij en iedere gevangene draagt een rode of een blauwe hoed. Elke gevangene kan de hoed van degene voor zich zien, maar niet van degene achter zich en weet niet welke kleur zijn eigen hoed is. Een bewaker gaat de rij af van achter naar voren en vraagt iedereen een voor een welke kleur hoed hij denkt dat hij draagt. Raadt de gevangene het goed, dan wordt ie geëxcuseerd, is het antwoord fout, dan wordt ie geëxecuteerd. Maar voordat de gevangenen in de rij gaan staan, mogen ze samen een strategie bedenken. Wat moeten ze doen?

En … weet jij het? Zo ja, proficiat! Mocht je interesse hebben om bij Google te werken … dan heb je in ieder geval op één sollicitatievraag het juiste antwoord. 😉

iStock

Kom je er niet helemaal uit? Dan volgt hieronder de uitleg:

De beste strategie is er een waarbij 99 van de 100 gevangenen sowieso overleven. En eentje heeft vijftig procent overlevingskans dat puur afhangt van geluk. Deze strategie is wel alleen mogelijk als de eerste gevangene die de bewaker spreekt ‘blauw’ als antwoord geeft als het aantal blauwe hoeden voor hem een even aantal is, óf ‘rood’ antwoordt als het aantal rode hoeden voor hem een oneven aantal is.

De volgende gevangene kijkt dan opnieuw hoeveel mensen hij met een rode hoed voor zich ziet staan. Is dat inderdaad een oneven aantal zoals degene achter hem zei, dan heeft hij zelf een blauwe hoed op. Maar telt hij zelf een even aantal rode hoeden voor zich, dan heeft hij zelf ook een rode hoed op. En zo weten alle volgende gevangenen op basis van het antwoord van de eerste gevangene en het antwoord van de persoon achter hen welke kleur hoed ze zelf op hebben. Wel moeten ze heel goed naar het antwoord van iedere gevangene achter hen blijven luisteren en goed blijven tellen.

Iedereen behalve de eerste zal het verhoor van de bewaker dan overleven. Alleen de eerste heeft dus slechts 50 procent kans om de juiste kleur hoed te raden.

Bron: The Independent

Meer
Lees meer...