Kan kanker met deze bloedtest opgespoord worden nog vóór de patiënt symptomen vertoont?

Kan kanker met deze bloedtest opgespoord worden nog vóór de patiënt symptomen vertoont?

De ‘liquid biopsy’, een nieuwe bloedtest, zou in de toekomst onderzoekers kunnen helpen om zo’n tiental verschillende soorten kanker vroegtijdig op te sporen. Dat nieuws werd bekendgemaakt door enkele onderzoekers van de ‘Stanford University’ op de jaarlijkse conferentie van ‘The American Society of Clinical Oncologists’ in Chicago.

De bloedtest zou een ware doorbraak kunnen zijn in het kankeronderzoek. Hij zou namelijk een universele tool kunnen vormen waarmee kanker in een vroegtijdig stadium, en dus nog voor de symptomen optreden, opgespoord kan worden.

Kanker vroegtijdig detecteren

De liquid biopsy kan kleine stukjes DNA, die door kankercellen in het bloed gestuurd worden, detecteren. Op die manier kan er in een vroeg stadium ontdekt worden of de patiënt kanker heeft of niet en kan de kanker ook beter behandeld worden. Die soort bloedtests zou zowel veel levens kunnen redden als de productie van medicijnen ten goede kunnen komen.

Nog niet te vroeg juichen

Hoewel de resultaten met de bloedtests volgens de onderzoekers veelbelovend zijn, mogen we nog niet te vroeg juichen. Verder onderzoek is zeker nog nodig want de bloedtest staat helemaal nog niet volledig op punt. Zo werd eierstokkanker met 90% nauwkeurigheid het beste opgespoord maar werden er in totaal bij de meer dan 1.600 testpersonen slechts tien eierstokkankers gedetecteerd.

Met de liquid biopsy zitten de onderzoekers dus zeker op de goede weg om kanker vroegtijdig te detecteren en dus effectiever te kunnen behandelen dan kanker die in een laat stadium wordt gedetecteerd. Benieuwd of bijkomend wetenschappelijk onderzoek de bloedtest verder kan perfectioneren.

iStock

Gesponsorde artikelen