Kan ons internet eigenlijk duizend keer sneller?

Kan ons internet eigenlijk duizend keer sneller?

We zijn al ver gekomen na de inbelverbinding, maar zelfs je glasvezelkabel zorgt eigenlijk voor traag internet. Toch in verhouding tot de mogelijkheden die grafeen biedt. Dat heeft een Belgische PhD-student bewezen. Het zal wel nog even duren voor we grafeen in onze huizen hebben, maar de mogelijkheid is er dus. 

Het gaat tegenwoordig natuurlijk om fracties van een seconde, maar gamers weten dat het daar soms op aankomt. En dus is de mogelijkheid om internet nog duizenden keren sneller bij je thuis te krijgen, op z’n minst interessant te noemen. Ben Van Duppen, onderzoeker aan de Universiteit van Antwerpen, heeft bewezen dat dat kan, dankzij grafeen.

Flikkerende data

Momenteel worden data via lasersignalen door glasvezelkabels geflikkerd. Dat kan je vrij letterlijk nemen, da’s echt hoe dat er uit ziet. Grafeen zou echter veel makkelijker zijn om die data door te krijgen, want de laser gaat er sneller doorheen.

Grafeen klinkt misschien bekend: het lijkt een beetje op en is een afgeleide van grafiet, het zwarte stukje van je potlood. Toch werd grafeen maar in 2004 ontdekt. Het is ontzettend sterk, maar wel heel licht.

Alles online

Dat maakt ook dat het momenteel nog een erg duur product is. Maar voor sneller internet heb je niet noodzakelijk loepzuiver grafeen nodig. Sowieso moet de technologie nog op punt gesteld worden. Maar steeds meer apparaten zijn tegenwoordig online: je smartphone en laptop zijn er maar twee van, maar ook je wekker, je koelkast en je verwarming zijn tegenwoordig continu verbonden.

Naar voorspelling zouden er in 2020 zo’n 20 miljard toestellen verbonden zijn via het internet. Wat ons betreft, mag dat grafeen zo snel mogelijk ontwikkeld worden. Of wil jij wachten tot je koelkast ‘geladen’ is?

Gesponsorde artikelen