Left Right
scrollTop top

Kan Puigdemont nog aan uitlevering ontsnappen?


Kan Puigdemont nog aan uitlevering ontsnappen?

De raadkamer in Brussel buigt zich opnieuw over de uitlevering aan Spanje van de afgezette Catalaanse oud-premier Carles Puigdemont en vier van zijn voormalige ministers. Een beslissing wordt vandaag niet verwacht, maar wel op 14 december. Hoe moet het verder met Puigdemont?

Puigdemont en zijn medebestuurders werden in oktober ontslagen door de Spaanse regering nadat ze de onafhankelijkheid onrechtmatig hadden uitgeroepen. De Spaanse regering heeft hen onder meer rebellie, misbruik van overheidsgeld en opruiing ten laste gelegd. Madrid wil hen daarvoor berechten en heeft een Europees arrestatiebevel uitgevaardigd. Carles Puigdemont vluchtte daarop naar België.

Puigdemont meldde zich begin november uiteindelijk zelf bij de politie in België. Het Belgische Parket besloot Puigdemont toen echter niet te arresteren, maar voorlopig op vrije voeten te stellen tot de behandeling plaats zou vinden van het Europees arrestatiebevel.

Voor de pleidooien van de advocaten van de Catalanen is de hele dag uitgetrokken. Na afloop van de besloten zitting bepaalt de rechter wanneer hij een besluit neemt of dat de zaak (opnieuw) wordt uitgesteld. Tegen een uitspraak van de rechtbank is ook nog beroep mogelijk.

Een van de opties is het uitleveren van Puigdemont aan Spanje. Maar het is onduidelijk of ons land ook daadwerkelijk tot uitlevering over zal gaan.

Wat zullen zijn advocaten proberen?

Puigdemont heeft een Belgische advocaat in de arm genomen om te voorkomen dat hij uitgeleverd zal worden. Zijn advocaat zal naar verwachting blijven herhalen dat Puigdemont in Spanje geen eerlijk proces wacht.

Het feit dat je geen eerlijk proces kan krijgen, kan volgens de Belgische wet een grond zijn om uitlevering te weigeren. Maar het zal lastig zijn voor Belgische rechters te zeggen dat de rechtbank in Spanje geen eerlijk proces kan voeren. Het gaat uiteindelijk om een Europees land.

Puigdemonts advocaat Paul Bekaert zou ook aan kunnen voeren dat rebellie, een van de zaken waar Puigdemont van wordt verdacht, in België niet als dusdanig wordt gezien als strafbaar feit.

Asiel?

Politiek asiel aanvragen heeft weinig zin voor Puigdemont omdat de kans dat je dat krijgt, als je vlucht uit een Europees land, erg klein is. Alleen als je wordt vervolgd vanwege je opinie, maak je enige kans, maar bij Puigdemont gaat het om veel meer. Hij heeft een deel van Spanje afgescheiden en de soevereiniteit in het geding gebracht.

Vandaag volgt er dus niet meteen een beslissing. Carles Puigdemont en vier van zijn voormalige ministers krijgen volgende week donderdag 14 december te horen of België hen uitlevert aan Spanje. Dan spreekt de raadkamer van de rechtbank in Brussel zich uit, melden de advocaten van het vijftal.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  41.220.369
 • Aantal
  doden
  1.131.337
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  253.386
 • Aantal
  doden
  10.539