Kanye houdt woord en brengt nieuw album uit: beluister het hier

Kanye houdt woord en brengt nieuw album uit: beluister het hier

Kanye West kondigde enkele weken geleden, en tussen een stroom aan nonsenstweets, aan dat hij een nieuw album zou uitbrengen op 1 juni en de rapper hield woord. Vannacht kon je in een livestream in primeur luisteren naar zijn nieuwe album en nu is het ook te beluisteren op Spotify en Apple Music.

In april keerde Kanye terug naar Twitter, met zoals gewoonlijk een hele hoop nonsens. Zo schreeuwde Kanye zijn liefde voor Donald Trump uit, verkondigde hij dat hij goed is in pingpong en toonde hij wat nieuwe stuks uit de volgende Yeezy-collectie. Maar hij kondigde ook zijn nieuwe album aan.

Dat album zou uitkomen op 1 juni en zou zeven nummers tellen. Wel, vandaag is het 1 juni en daar is Kanye’s nieuwe album, ‘Ye’. De rapper hield dus woord en bracht vandaag zijn nieuwe, zeven nummers tellende album uit. En, zoals we wel konden verwachten, schuwt Kanye de controverse niet.

Kampvuur

Vannacht kondigde Kanye op Twitter (waar anders?) een livestream voor de luistersessie van het nieuwe album aan. Duizenden mensen klikten op de link en kwamen tot hun verbazing en hilariteit uit op een livestream van een kampvuur in Jackson Hole, Wyoming.

Maar dat was allemaal part of the plan want na meer dan twee uur kampvuur- en omgevingsbeelden stroomde het volk toe voor de luistersessie van het nieuwe album van Kanye West. De locatie in Wyoming was niet toevallig want Kanye nam het album daar, midden in de natuur, op.

Op de luistersessie waren honderden mensen aanwezig waaronder verschillende grote namen uit de hiphopwereld. Ty Dolla $ign, Pusha T, Kid Cudi, 2 Chainz, … ze waren er allemaal bij om het nieuwe album van Kanye in primeur te beluisteren. Toen al het volk aanwezig was, kwamen Kanye en vrouwlief Kim Kardashian aan en werd het album ‘Ye’ afgespeeld voor de allereerste keer.

‘Ye’

Kanye’s nieuwe album telt dus zeven tracks. De nummers gaan over uiteenlopende onderwerpen, maar de rode draad doorheen het album is de blik in de ziel van Kanye West.

‘Ye’ is een persoonlijk album en op die manier dus helemaal anders dan zijn vorige album ‘The Life of Pablo’. Op het album zingen en rappen ook heel wat andere artiesten mee. Zo hoor je John Legend, Ty Dolla $ign, PARTYNEXTDOOR, Kid Cudi, Jeremih, Young Thug, 070 Shake en Charlie Wilson. En ook Nicki Minaj is in een voicemail te horen op het einde van het nummer Violent Crimes.

Zelfmoordgedachten

In het openingsnummer I Thought About Killing You verwijst Kanye meteen naar een donkere periode uit z’n leven. “The most beautiful thoughts are always besides the darkest/Today I seriously thought about killing you/I contemplated, premeditated murder/And I think about killing myself”. Maar Kanye zou Kanye natuurlijk niet zijn als deze boodschap er niet op volgde: “And I love myself way more than I love you, so …” Op zijn diepste punt overwoog Kanye dus zelfmoord of de moord op iemand anders, waarvan velen vermoeden dat hij het hier over zijn vrouw, Kim Kardashian, heeft.

In het tweede nummer van het album getiteld Yikes rapt Kanye over zijn drugsverslaving en de gevolgen daarvan. Kanye kampte in het verleden namelijk met een verslaving aan pijnstillers, waardoor hij een bipolaire stoornis ontwikkelde en ook te maken kreeg met zelfmoordgedachten. In datzelfde nummer verwijst hij ook naar het overlijden van Prince en Michael ‘Mike’ Jackson, die allebei stierven aan de gevolgen van een overdosis van de pijnstiller percocet. Dit schudde Kanye wakker en deed hem afstappen van de medicatie.

Controverse

Maar Kanye haalt ook de controverse rond zijn persoon aan in het nieuwe album. Zo verwijst hij in het nummer Wouldn’t Leave naar zijn recente uitspraken rond slavernij. West verkondigde onlangs dat slavernij een keuze was en kwam daarvoor zwaar onder vuur te liggen. In zijn nummer rapt hij dat hij zich belemmerd voelt in zijn vrije gedachtengang omdat de publieke opinie hem voor dergelijke uitspraken door het slijk haalt. Ook verwijst hij naar de reactie van zijn vrouw Kim die hem hysterisch opbelde na deze uitspraken. “Ik moest haar kalmeren, want ze kon niet ademen. Ik vertelde haar dat ze me mocht verlaten, maar dat deed ze niet.” Hij voegt hier later nog aan toe: “Dit is wat ze bedoelen met in goede en kwade dagen”.

Verder verwijst Kanye in het laatste nummer van zijn album naar de #metoo-kwestie. In Violent Crimes richt hij zich tot zijn oudste dochter North, waarbij hij hoopt dat ze niet te snel volwassen wordt en het slachtoffer wordt van de overseksualisering van vrouwen. “I pray that you don’t get it all at once/Curves under your dress, I know it’s pervs all on the net/All in the comments, you wanna vomit/That’s your baby, you love her to death“, klinkt het klaar en duidelijk.

Albumcover

Ook de cover van het album is een verwijzing naar Kanye’s persoonlijke moeilijkheden. Het is een foto van een berglandschap met daarop de tekst “Ik haat het om bipolair te zijn, het is geweldig”.

Kanye’s echtgenote Kim Kardashian had daarover nog een interessante anekdote, die ze deelde op Twitter. Kanye zou de foto op de cover namelijk zelf gemaakt hebben. Toen hij onderweg was naar de luistersessie bij het kampvuur in Jackson Hole, Wyoming. Zo heeft de cover dus, net zoals het album, een persoonlijke touch.

‘Ye’ is met voorsprong het meest persoonlijke album dat Kanye West al heeft uitgebracht. Hij verwijst naar zijn eigen mentale problemen, zijn drugsverslaving en zijn controversiële uitspraken. Maar tegelijkertijd laat hij ook positiviteit en hoop binnen in zijn nummers. Zo draagt hij een nummer op aan zijn dochter North en bejubelt hij de loyaliteit van zijn echtgenote en de moeder van zijn drie kinderen, Kim Kardashian.

Beluister het volledige nieuwe album van Kanye hier:

Gesponsorde artikelen