Kanye West z’n trip naar Oeganda toont (opnieuw) dat hij helemaal de weg kwijt is

Kanye West z’n trip naar Oeganda toont (opnieuw) dat hij helemaal de weg kwijt is

Kanye West is helemaal de weg kwijt. Moest je daar nog niet van overtuigd zijn, dan zal z’n recentste trip naar Oeganda je wel op andere gedachten brengen. West leeft in z’n eigen wereld. Een wereld waarin het koosjer is om bij een homohatende president op de koffie te gaan (en hem te zeggen dat ie z’n land wil omtoveren in Wakanda) en om 300 dollar dure schoenen en hoofdtelefoons uit te delen aan wezen. 

Kanye West (of moeten we ondertussen Ye zeggen?) trok onlangs samen met vrouwlief Kim Kardashian naar Oeganda voor het opnemen van z’n nieuwe ‘Yandhi’-album. Hij maakte van die situatie gebruik om het land te bezoeken en als een echte diplomaat samen te zitten met de Oegandese president Yoweri Museveni. Van Trump naar de homohatende Museveni, het was natuurlijk maar een kleine stap.

Jurassic Park, Disney World en Wakanda

“We zijn niet hier om foto’s te nemen en alleen maar te doen alsof we iets positief doen”, stelde Ye. “Ik ben hier om hier te zijn en om met je te werken.” Het was Ye duidelijk menens, want hij schakelde al snel over op wat zowat het belangrijkste onderwerp van hun meeting zou worden: de uitwerking van mogelijke toeristische attracties in Oeganda. Zo zij hij aan de president dat het er “zoals Jurassic Park of Disney World zou worden”. Een verwijzing die de excentrieke leider niet meteen begreep.

Maar Jurassic Park of Disney World was nog niet genoeg voor de rapper, want hij stelde zelfs dat hij Oeganda wou gaan omtoveren in Wakanda, het fictionele land uit de hyperpopulaire Marvel-film Black Panther. Duidelijk een gesprek op hoog niveau. En dat gesprek sloot hij af met een cadeautje. Net zoals op het einde van de meeting met z’n goede vriend Donald Trump, gaf Ye ook aan de Oegandese president een paar witte Yeezy sneakers. Sneakers die Trump en Kim ook nog eens handtekenden. Want dat is blijkbaar wat je doet als je een president schoenen cadeau geeft.

Museveni

Hoe absurd dat allemaal ook was, het feit dat de artiest een meeting met de president had, was op zich al opmerkelijk. Yoweri Museveni is geen onbesproken figuur. Hij staat bekend omwille van het invoeren van de anti-homoseksualiteit-wet. Daardoor riskeer je als homoseksueel een levenslange gevangenisstraf. Dat viel dan eigenlijk nog mee, want de initiële straf voor het homohuwelijk was in Oeganda gewoonweg de doodstraf. Die anti-homoseksualiteit-wet werd ondertussen wel al geschrapt, maar toch blijft zware discriminatie het land beheersen.

Naast die homohaat is Museveni ook gewoon geen katje om zonder handschoenen aan te pakken. Hij maakt er een gewoonte van zijn tegenstanders te laten oppakken en paste eind vorig jaar zelfs de zogenaamde ‘Age Limit’-wet aan. Zo gelden er niet langer leeftijdslimieten voor het presidentsambt. Het was ervoor onmogelijk voor mensen jonger dan 35 en ouder dan 75 om voor het presidentschap te gaan, maar dat maakte Museveni dus ongedaan.

Je raadt natuurlijk al wel dat de Oegandese president binnenkort zelf die grens van 75 jaar zal overschrijden en het dus een beetje een noodzaak was de wet te veranderen, wil hij aan zet kunnen blijven (wie de 75ste verjaardag van de excentrieke Oegandese president zelf uitgebreid wil vieren, houdt best 15 september 2019 vrij voor een leuk verjaardagsfeestje).

Getty Images

Splinternieuwe Yeezy’s

Maar ook na die meeting was het brokkenparcours van Ye in Oeganda nog niet voorbij. De West-Kardashians zijn natuurlijk filantropen, en dus trokken ze naar een weeshuis in het naburige dorpje Masulita. Daarvoor kregen ze trouwens de privéhelikopter van de president aangeboden. Leuk toch? Ye en Kim werden aan het weeshuis opgewacht door een enorme groep kinderen, die de wereldbekende rapper onthaalden met een eigen stukje muziek. Ye kon natuurlijk niet onderdoen voor de kinderen. Hij spitte dan maar wat van z’n eigen bars en liet ze zelfs al een aantal splinternieuwe tracks horen.

Alsof dat al niet genoeg was, trok het paar koffers vol dure Yeezy’s open en begon die uit te delen. Want dat is natuurlijk wat de wezen van Masulita nodig hebben: 300 dollar dure, witte, exclusieve sneakers. Het bewijst nog maar eens hoe out of touch Kanye echt is. De stap van de openlijk racistische Donald Trump naar, zogezegde, filantropie is voor Ye enorm snel gezet, zo blijkt.

Zijn troebele visie op slavernij (“het was een keuze”) en de manier waarop hij schurkt met louche figuren als Museveni doen ook het slechtste vermoeden voor een van de meest geniale artiesten van zijn tijd. Hopelijk weet Kanye zich hier uit te trekken, en snel. Zo niet zal z’n transformatie van Kanye West naar Ye, worden opgevolgd door zijn totale verdwijning …

Gesponsorde artikelen