Kanye West koopt omstreden rechts-conservatief sociale medium Parler

Ye, die vroeger bekend stond als Kanye West, heeft een principeakkoord gesloten om het sociale medium Parler te kopen. Op die manier wil hij naar eigen zeggen zorgen dat “conservatie meningen niet als controversieel worden beschouwd en vrij mogen geuit worden”. Ye werd recent zowel op Instagram als Twitter geschorst voor het plaatsen van onder andere antisemitische posts.

Kanye ‘Ye’ West lijkt de laatste weken steeds meer te ontsporen. De rapper/ondernemer, die in 2016 is gediagnosticeerd met een bipolaire stoornis, is de afgelopen tijd regelmatig in opspraak gekomen. Enige tijd terug waren er de zware uithalen naar Pete Davidson, de toenmalige partner van zijn ex-vrouw Kim Kardashian. Daarna verscheen hij op de Paris Fashion Week met een T-shirt met daarop de omstreden slogan “White Lives Matter“. Ook lekten er niet uitgezonden fragmenten uit van een interview met het oerconservatie Fox News-gezicht Tucker Carlson waarin Ye antisemitische uitspraken deed. Gelijkaardige uitspraken herhaalde hij op sociale media.

Daarnaast lijkt Ye ook steeds meer in samenzweringstheorieën te geloven. Zo zei hij recent nog dat er nepkinderen worden gebruikt om zijn vier kinderen, met Kim Kardashian, te beïnvloeden. Afgelopen weekend deelde Ye in een podcast de ene na de andere complottheorie. Zo zou George Floyd volgens hem niet door een politieagent zijn vermoord. Modeontwerper Virgil Abloh, die stierf aan kanker, zou dan weer juist wel vermoord zijn volgens de rapper.

“Recht om conservatieve meningen vrij te uiten”

Dat alles zorgde er volgens Kanye West voor dat hij door de klassieke media en grote sociale media gecensureerd wordt. Daarom wil hij Parler kopen. “In een wereld waar conservatieve meningen als controversieel worden beschouwd, moeten we ervoor zorgen dat we het recht hebben om ons vrij te uiten”, zei Ye in een persverklaring volgens The Verge.

“Deze deal zal de wereld en de manier waarop de wereld denkt over vrijheid van meningsuiting veranderen. Ye maakt een baanbrekende stap in het creëren van een plaats voor vrije meningsuiting. Hij zal nooit meer bang hoeven te zijn om van sociale media te worden verwijderd. Nogmaals bewijst Ye dat hij het traditionele mediaverhaal een stap voor is. Parlement Technologies (het moederbedrijf van Parler, red.) is vereerd om hem te helpen om zijn doelen te bereiken”, klinkt het bij CEO George Farmer in een persbericht. De overname zou later dit jaar afgerond worden. Ye zelf maakte recent nog maar een account aan op Parler en moet zijn eerste post nog delen.

Omstreden na aanval op Capitool

Parler is een omstreden sociale medium dat nog maar een korte bestaansgeschiedenis kent. Het mikt vooral op rechts-conservatieve users en wordt vaak gebruikt door completdenkers, zoals aanhangers van QAnon. Kort na de aanval op het Capitool op 6 januari 2021 verwijderden zowel Apple als Android de applicatie uit hun App Store en Play Store. Volgens hen had Parler namelijk te weinig gedaan om berichten die daartoe opriepen te censureren.

Toen Amazon de app van zijn webhostingservice smeet, leek dat het einde van Parler. De app had namelijk ook af te rekenen met concurrentie aan de rechterzijde van Truth Social, het sociale medium van Donald Trump. Maar na beloftes om berichten beter te controleren, lieten zowel Apple als Android Parler opnieuw toe in februari 2021.

Meer
Lees meer...