Left Right
scrollTop top

Kapitein ziet plots een dode walvis op de boeg van zijn cruiseship wanneer hij aanmeert in Alaska


Kapitein ziet plots een dode walvis op de boeg van zijn cruiseship wanneer hij aanmeert in Alaska

Toen een cruiseschip aanmeerde in de haven van Alaska, zag de kapitein plots een walvis op de boeg van zijn schip. Het bultrugjong overleefde de aanvaring met het schip niet en de kapitein beweert de walvis niet te hebben gezien. Het is niet de eerste keer dat zoiets gebeurt in de regio van Alaska, waar populaties walvissen zwemmen die met uitsterven bedreigd zijn.

The Grand Princess, het cruiseschip van bijna 300 meter lang, kwam aan in de haven van Ketchikan, Alaska toen het een walvis op zijn boeg zag. De bultrugwalvis was 6 meter lang en leefde niet meer toen het schip aanmeerde.

Het schip voelde geen impact

De woordvoerder van The Grand Princess, Brian O’Conner, zegt dat het bedrijf geschrokken en bedroefd is door het voorval. “Het is onduidelijk hoe en wanneer dit gebeurd is want het schip voelde geen impact van de aanvaring,” vertelde O’Conner in een statement. “Het is ook nog niet geweten op dit moment of de walvis nog leefde of al dood was voor hij op de boeg stootte.” Het schip vertrok drie dagen eerder in San Francisco voor een tiendaagse cruise en had 2.600 passagiers en 1.150 man bemanning aan boord.

Richtlijnen voor varen door walvisgebied

Het dier dat werd opgevist door het schip was een mannelijk walvisjong van 6 meter lang. De bultrug werd na het aanmeren een aantal kilometer verder gesleept voor onderzoek. Het is de tweede keer in twee jaar tijd dat een walvis door een groot schip wordt meegesleept tot in de haven van Alaska. Het cruiseschip The Grand Princess hanteert daarom expliciete richtlijnen wanneer het door walvisgebied vaart. Zo moet het schip altijd observeren of het in de buurt van walvissen vaart. Wanneer het walvissen opmerkt, moet het schip op een afstand van 90 meter blijven. De koers moet bijgesteld worden en het schip moet vertragen tot 10 knopen of minder. Onderzoek moet nu uitwijzen hoe het schip tegen de walvis is kunnen varen en wat de doodsoorzaak van het dier is.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  42.606.048
 • Aantal
  doden
  1.149.702
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  305.409
 • Aantal
  doden
  10.737