Karl Lagerfeld, mode-icoon bij Chanel, is niet meer

Karl Lagerfeld, mode-icoon bij Chanel, is niet meer

Karl Lagerfeld, de man die het mooie weer maakte bij Chanel, is overleden. Lagerfeld was onlangs ook afwezig geweest op een modeshow in Parijs, zeer ongewoon voor de man die mode ademde. Hij laat een controversiële erfenis en zijn Insta-famous kat Choupette achter. 

Karl Lagerfeld is wellicht de mode-ontwerper die het makkelijkst herkenbaar is. Met zijn witte paardenstaart en strakzittend pak is Lagerfeld een icoon, zelfs voor mensen die nog nooit in de buurt van een echte Chanel zijn geweest. Lagerfeld ademde mode en bezorgde Chanel hoogtepunten in de jaren negentig.

Broekrok en dubbele C

In 1955 werkte Lagerfeld al voor mode-ontwerper Balmain, in 1958 stapte hij over naar Patou. Het was de start van een bloeiende carrière, hij ontwierp voor Fendi, Chloé en Tiziani en mocht stijlicoon Elizabeth Taylor kleden. Eén van zijn bekendste ontwerpen uit die periode is de ‘suprise skirt’, een broekrok.

Maar toen moest het voor Lagerfeld eigenlijk nog beginnen. In 1983 startte hij bij Chanel, waar hij al snel een revolutie ontkende. Hij liet het logo opnieuw stylen naar de twee C’s die momenteel nog steeds symbool staan voor het Franse modemerk. De Duitse ontwerper introduceerde ook de ketting aan de handtassen en gebruikte graag tweed in zijn ontwerpen.

Prêt-à-porter

Onder zijn invloed werd Chanel ook meer een merk dat pret-à-porter mode maakte. Hij merkte daar zelf over op dat Coco Chanel zelf daar niet tevreden mee zou geweest zijn. Er kwamen ook onder andere samenwerkingen met H&M, al zei Lagerfeld achteraf dat hij dat nooit meer zou doen.

In de jaren negentig kwam de mini-rok onder Lagerfelds vleugels opnieuw op het toneel. Hij huurde ook een op dat moment onervaren Claudia Schiffer in om op de catwalk te lopen. Daarmee katapulteerde hij haar naar het supersterrendom. Hij stond ook bekend voor zijn controversiële fashionshows: zo huurde hij ooit strippers in om zijn ontwerpen voor Fendi te showen.

Persoonlijk leven

Lagerfelds vaste vriend Jaques de Bascher stierf al jong aan aids, in 1989. Nadien bleef Lagerfeld single, al adopteerde hij wel een kat: Choupette. Het bleek zijn ware liefde, hij liet zelfs optekenen zoveel van haar te houden dat hij met haar zou trouwen als dat legaal was. De kat overleeft hem nu, Lagerfeld werd 85 jaar.

Gesponsorde artikelen